Esteu aquí

Creix el nombre de denúncies per discriminació a la ciutat

17/09/2024 - 19:14 h

Inclusió. Així ho mostra l’informe de l’Observatori de les Discriminacions del 2023, amb 865 situacions, 234 més que l’any anterior.

L’informe de l’Observatori de les Discriminacions del 2023 revela un increment de les denúncies per discriminació a la ciutat de Barcelona. En total es van registrar 865 situacions de discriminació, 234 més que l’any anterior. A més, en 252 dels casos s’identifiquen dos motius de discriminació, i el racisme i la xenofòbia són els motius de discriminació que recullen més incidències.

Un any més, el racisme i la xenofòbia encapçalen la llista de motius de discriminació, amb 230 denúncies registrades. Per sota hi trobem la salut, amb 217, l’LGTBI-fòbia, amb 205, la llengua, amb 125, i el gènere, amb 123. El capacitisme (que discrimina les persones amb discapacitat), l’aporofòbia (aversió a la pobresa), l’edatisme (discriminació per qüestió d’edat), la religió i la ideologia clouen la llista.

Les entitats privades o empreses són els principals agents discriminadors, i els drets que vulneren amb més freqüència són el dret a la integritat moral, principalment per motius d’LGTBI-fòbia, racisme, salut i gènere, el dret a gaudir d’un servei públic de qualitat i el dret a la prestació de serveis. A més, les entitats bancàries segueixen vulnerant l’accés a comptes gratuïts sobretot a les persones en situació irregular.

Pel que fa a les situacions que es produeixen a partir de dos motius de discriminació, moltes de les denúncies per motius de salut estan vinculades també al gènere, el capacitisme, l’edatisme i l’aporofòbia, mentre que els casos de racisme i xenofòbia es relacionen amb la resta de motius de discriminació que analitza l’observatori.

Discriminacions principals

Les persones d’origen àrab o magrebí, les persones negres i les d’origen llatinoamericà són, en aquest ordre, les que van viure més situacions de discriminació per racisme i xenofòbia, amb situacions provinents de les direccions de les empreses, la seguretat privada d’espais d’oci i discoteques, persones treballadores de clíniques privades o agents d’empreses immobiliàries.

En el cas de la discriminació per motiu de salut, 151 incidències es relacionen amb diagnòstics de salut mental i 42 tenen a veure amb la salut sexual i reproductiva. L’Administració pública va ser el principal agent discriminador.

La meitat de les denúncies per LGTBI-fòbia van ser per gaifòbia (109 casos) i 58 van ser per transfòbia. Les persones particulars són els principals agents discriminadors en aquests casos.

Finalment, totes les incidències per discriminació per l’ús de la llengua es vinculen a l’ús del català, i les entitats privades i les empreses són els principals agents discriminadors.

L’informe de l’Observatori de les Discriminacions del 2023 s’ha dut a terme amb la informació i la participació de l’Oficina per la No Discriminació (OND) i la Taula d’Entitats amb Servei d’Atenció a Víctimes de Discriminació (SAVD).

Podeu consultar l’informe al portal municipal de drets i diversitat.