Esteu aquí

Barcelona celebra l'Any Nou Xinès!

01/02/2021 - 16:25 h

Segons el calendari tradicional xinès, el proper 11 de febrer, entrarem a l’any 4719 que, seguint l’esquema cíclic del zodíac xinès, serà l’Any del Bou.

Aquest és un moment d’especial rellevància per a la comunitat xinesa de Barcelona, formada per unes 20.000 persones. És també un moment per compartir la seva cultura amb tota la ciutat.

De fet, la celebració de l’Any Nou Xinès s’ha consolidat ja com una de les cites més populars del calendari festiu de Barcelona i que se celebra conjuntament amb la participació de les comunitats xinesa i catalana, mostrant el seu caràcter obert, la diversitat cultural de la ciutat i el compromís de convivència intercultural. Fet que es va posar en valor als Premis Ciutat de Barcelona 2018 quan va rebre una menció especial a la categoria de ‘Cultura Popular’.

Per tant, és un bon moment per fer visible el dinamisme del teixit associatiu de la comunitat xinesa de Barcelona, ja que l’organització de l’Any Nou Xinès és possible gràcies a la participació d’una seixantena d’entitats i més de mil persones voluntàries.

Aquest impuls comunitari té, a més, un destacat component intercultural perquè l’organització i la celebració de l’esdeveniment incorporen també altres agents dels barris, com ara els Gegants del Poble-sec, els Castellers de la Sagrada Família, els Diables de la Cabrònica del Nord, l’Esbart Sant Jordi – Joventut Nostra, els Trabucaires de Sant Antoni, la Farfolla de la Sagrada Família i els joves Diables Trapelles de Sant Antoni.

Tradicionalment, l’acte central de celebració consistia en una gran desfilada pels carrers del Districte de l’Eixample amb una gran afluència de públic, que rondava entorn el miler de persones, una mostra d’espectacles i una fira cultural i gastronòmica al Passeig Lluís Companys.

L’edició del 2020, malgrat tenir-ho tot enllestit, a dos dies de la celebració, es va cancel·lar a petició de les entitats xineses de la ciutat, molt preocupades per l’avenç de la COVID-19 a la Xina i l’amenaça a la resta del món, essent el primer acte suspès a la ciutat per la pandèmia sanitària. Enguany, ateses les restriccions de reunió i celebració d’esdeveniments culturals en els espais públics, ha obligat a buscar un nou format íntegrament on line per fer possible la celebració, mantenint l’esperit de diàleg, intercanvi i participació ciutadana.

De l’11 al 26 de febrer s’han programat un seguit d’espectacles i demostracions realitzades per les entitats i artistes participants, així com cursos i tallers de cultura tradicional xinesa (cal·ligrafia, tai-txi, cuina, idioma, etc.). Enguany, a més, com a novetats incorpora webinars, trobades i debats d’interès econòmic, cultural i social com una taula rodona sobre “Barcelona i l’oferta formativa universitària”, un debat amb “joves emprenedors”, i un altre debat entorn el “turisme: iniciatives i experiències per a la recuperació”.

La coorganització de l’esdeveniment es fa des de la l’Associació d’Artistes Huaxing Barcelona, la Fundació Institut Confuci de Barcelona i Casa Àsia, i compta amb el suport de l’Ajuntament de Barcelona i del Consolat General de la República de Xina a Barcelona, que des del 2014 treballen plegats per obrir a la ciutat una finestra a les tradicions i cultura xineses.

 

Twitter: @AnyNouXines

#AnyNouXinèsBCN