Esteu aquí

De Charlottesville a Barcelona, un crit contra el racisme

CRDH. Primera activitat del Centre de Recursos en Drets Humans de Barcelona.

El primer debat virtual del cicle Parlem de Drets aborda el Black Lives Matters i els reptes de la lluita contra el racisme durant i després de la pandèmia.

“La Covid a la nostra comunitat ha estat devastadora. Hi ha hagut un percentatge molt més elevat de positius a la comunitat negra i hispana a Charlottesville. Hem de fer tests ràpids”, així definia ahir Wes Bellamy la situació sanitària a la ciutat dels EUA, de la qual va ser tinent d’alcalde durant quatre anys. L’activista i comunicadora Desirée Bela, per la seva part, va apuntar que a Catalunya “per a les persones migrades hi ha hagut una major situació de vulnerabilitat. No tenim dades quantitatives, però hi ha hagut problemes administratius, com el fet de no poder accedir a ajuts, ja que hi ha més de 600.000 persones en situació irregular, i no s’ha volgut fer el procés de regularització”.

L’impacte de la Covid-19 en la comunitat negra, l’auge de l’extrema dreta arreu, les detencions policials per perfil ètnic, els símbols franquistes i colonials als carrers de Barcelona, les eleccions als Estats Units i Trump, i el moviment Black Lives Matter, que ha tornat a ser un clam global després de l’assassinat el raper George Floyd al maig a Mineápolis, són alguns dels temes que es van abordar ahir al primer debat del cicle Parlem de Drets, organitzat pel Centre de Recursos en Drets Humans de Barcelona i presentat pel regidor Marc Serra. Com a recomanació, Wes Bellamy va apuntar la necessitat “de fer un seguiment de les dades, per veure de quina forma aquesta malaltia està afectant a les persones negres, perquè si no les tenim no podem veure com afecta de forma diferent a col·lectius diferents. A Catalunya i Barcelona s’’hauria d’interpel·lar al Govern per reunir aquestes dades, és una de les feines que hem volgut fer des del Black Lives Matter”. 

L’activitat, moderada pel Consell de Joventut de Barcelona, va comptar també amb la intervenció de Shaban Jad, membre d’ENWAD, qui va recordar que “els mitjans de comunicació no parlen de les persones negres i no veus persones negres als mitjans, el moviment Black Lives Matter ens va ajudar a donar conèixer la nostra causa”, i David Show, activista de la Comunitat Negra i Afrodescendent de Catalunya (CNAACAT). “Si hem de dir que les vides negres importen és que estem en una societat molt racista”, va assenyalar. 

Ja pots recuperar el vídeo del debat!

Més informació