Les persones trans, i entre elles més encara les dones, tenen més dificultats i inestabilitat al mercat laboral, que es tradueixen en incertesa i precarietat. Els prejudicis i biaixos més o menys inconscients es poden donar en qualsevol moment, fins i tot començant pels mateixos processos de selecció. La Xarxa de Municipis LGTBI de Catalunya presenta dues guies per fer-hi front i evitar aquest tipus de conseqüències.
La primera d’aquestes guies va dirigida al personal dels serveis d’ocupació, amb l’objectiu de conscienciar de les especificitats d’aquest col·lectiu i poder donar resposta a les seves necessitats i requeriments de la manera més adequada possible. La finalitat és que puguin ajudar aquestes persones facilitant la seva ocupabilitat.
La segona guia busca posar a l’abast d’empreses i administracions recursos per fer desaparèixer els obstacles i afavorir els processos de transició de gènere, i evitar, d’aquesta manera, situacions en què els treballadors en transició de gènere optin per abandonar la feina.
Aquestes guies han estat elaborades pel Grup de Treball, Ocupació i Persones Trans de la Xarxa de Municipis LGTBI de Catalunya, formada per professionals de diversos àmbits, que inclouen els d’ocupació, igualtat de gènere i polítiques LGTBI. També hi han participat membres del col·lectiu.
Dues iniciatives per inserir les persones trans
Barcelona Activa porta a terme diverses iniciatives per fomentar la inserció sociolaboral d’aquestes persones, amb activitats de formació i acompanyament, de les quals fins ara s’han pogut beneficiar més de 140 persones.
També inclou el projecte TransOcupació, dirigit a fomentar l’ocupabilitat de les persones trans. L’agència municipal ha impulsat també una guia que busca promoure i facilitar la igualtat i la diversitat en el món empresarial.