Esteu aquí

Finalitza la primera fase de diagnosi del Pacte pels drets humans a la ciutat

12/06/2024 - 15:29 h

PACTE PELS DRETS HUMANS. La salut mental, els drets digitals, els drets ambientals, l’accessibilitat, la perspectiva feminista i LGTBI, els drets sexuals i reproductius o l’habitatge són alguns temes de què s’ha parlat.

Des de la presentació del projecte a finals de novembre, el Pacte de Barcelona per a la salvaguarda dels drets humans ha anat agafant forma. Aquest maig s’ha dut a terme la primera fase de diagnosi, que ha comportat una reflexió profunda dels temes que cal actualitzar respecte l’actual Carta de Drets i Deures de Barcelona. A continuació, es fa un breu resum d’aquestes quatre sessions, per tal que pugueu conèixer tota la feina feta a càrrec de professionals i experts en diverses temàtiques.

La primera sessió de diagnosi del Pacte de Barcelona per a la salvaguarda dels drets humans va comptar amb dos itineraris. En el primer es va parlar de mecanismes de garantia i reparació i de responsabilitat social corporativa. En el segon, sobre cultura ciutadana de defensa de drets i propostes per a l’avaluació i seguiment del Pacte i del pla d’acció que l’acompanyarà.

> Consulta l’informe de resultats de la primera sessió

 

A la segona sessió, sobre drets emergents, es van abordar diverses temàtiques: benestar emocional, soledat no desitjada i dret a les cures, d’una banda; i drets digitals i ambientals de l’altra.

A la primera taula, sobre salut mental, es va destacar, entre d’altres, que cal abordar el dret a la cura des d’una perspectiva feminista i antiracista; que l’atenció a la salut mental no pot estar limitada a un grup de persones privilegiades; i que cal garantir el dret a l’acompanyament afectiu.

A la segona es va parlar de com fomentar la participació de la ciutadania en les decisions sobre drets digitals, sobre el concepte de justícia ambiental i sobre el vincle entre el dret a l’aigua i el dret a l’habitatge, entre molts altres aspectes.

> Informe de resultats de la segona sessió

 

La tercera sessió, sobre igualtat, no discriminació i interseccionalitat, va abordar un bon grapat de temàtiques sobre els drets de la ciutadania de Barcelona: drets de la infància, feminisme, drets sexuals i reproductius, accessibilitat, drets LGTBI, plena ciutadania, aplicació de la llei 19/20, mirada transversal de les noves tecnologies i crisi climàtica.

> Pots consultar l’informe de resultats aquí

 

Finalment, la darrera sessió de debat amb entitats, serveis, institucions, sindicats i altres actors de la ciutat va centrar-se en fer una revisió dels drets ja continguts a la Carta de Drets i Deures de Barcelona. En aquest cas també es van organitzar dues taules rodones, que es van centrar en les següents temàtiques: d’una banda, es va parlar d’habitatge, espai públic i bens comuns; i, de l’altra, de protecció social, treball, cultura i esports.

> Consulta l’informe de la darrera sessió

 

Un cop s’ha tancat la fase de diagnosi, ha començat la següent, la de debat i creació de propostes. En aquest sentit, podràs fer les teves propostes de canvi, esmena o incorporació de nous elements a l’actual Carta de Drets i Deures de Barcelona; contestar a una enquesta específica sobre els drets i deures que incorpora la carta actualment; o bé acudir a alguna de les sessions participatives que s’organitzen durant el juny a diversos districtes de la ciutat.

Trobaràs tota la informació a la plataforma Decidim. La teva participació és molt valuosa!