Esteu aquí

La clau pot ser un nom

Habitatge. Detecció de discriminació en l’accés a l’habitatge a Barcelona.

A partir de la feina que porta a terme l’Observatori de les discriminacions a Barcelona, una de les fonts de discriminació detectades a la ciutat de Barcelona és la relacionada amb l’accés al mercat de lloguer d’habitatges.

Davant aquesta evidencia, des de la Direcció de Serveis de Drets de Ciutadania de l’Ajuntament de Barcelona, s’ha impulsat en els darrers mesos un estudi per tal d’aprofundir en aquesta qüestió i avaluar objectivament la dimensió d’aquesta discriminació.

L’estudi, encarregat a la consultoria social cooperativa Broll, ha consistit en l’enviament de 1.000 sol·licituds a 500 anuncis d’habitatges publicats en portals immobiliaris, amb l’objectiu d’avaluar de forma estadística les respostes a aquestes sol·licituds en funció del remitent. Així, la meitat de les sol·licituds han estat enviades sota un nom d’origen àrab, i l’altra meitat, sota un nom d’origen autòcton en base als noms més comuns segons l’Idescat.

Els resultats de l’estudi posen de manifest l’existència de diferències entre les sol·licituds enviades per noms d’origen àrab i les enviades per noms autòctons, de manera que per cada 10 sol·licituds enviades, les sol·licituds de noms autòctons reben sis respostes, i les sol·licituds de noms àrabs quatre.

També s’han detectat diferències per gènere, de manera que per cada 10 sol·licituds enviades per dones, les sol·licituds de noms autòctons reben set respostes i les de noms àrabs cinc, mentre que en el cas dels homes, les sol·licituds fetes per noms autòctons obtenen cinc  respostes, i les de noms àrabs menys de 3.

Amb tot, s’evidencia de manera objectiva que existeix discriminació en l’accés al mercat de lloguer d’habitatge a la ciutat de Barcelona, un fet que cal denunciar i combatre per tal de poder assolir la igualtat real en un dret bàsic com és el dret a l’habitatge.

Us convidem a consultar l’informe complet de l’estudi a través del següent enllaç, així com el resum del vídeo reportatge que s’ha dut a terme sobre l’estudi.

Més informació

Comparteix aquest contingut