Esteu aquí

L’accés a la salut a Espanya

DRET A LA SALUT. Anàlisi de l’atenció primària, de l’impacte de la COVID-19 en alguns col·lectius i en residències de persones grans i de la salut sexual i reproductiva.

La Comissionada de Drets Humans del Consell d’Europa, Dunja Mijatović, ha elaborat un informe arran de la seva visita a Espanya del 21 al 25 de novembre. Aquesta és la segona notícia que es publica des del Centre de Recursos en Drets Humans arran de l’informe, en aquest cas, sobre l’accés a la salut. Mijatović viatja periòdicament als Estats Membres amb l’objectiu de promoure i elevar els nivells de protecció dels Drets Humans.

La Comissionada assenyala, per començar, que calen més esforços per a garantir l’accés universal a una atenció sanitària pública de qualitat per a tota la ciutadania espanyola. 

També explica que les diferències regionals són especialment notables en la prestació d’atenció primària i d’atenció especialitzada a causa de factors com ara el predomini de clíniques privades en algunes regions. A més, Mijatović considera que els nivells d’inversió són encara insuficients i que les condicions laborals del personal sanitari han de millorar. 

Mijatović cita Amnistia Internacional per qüestionar la gestió sanitària de la pandèmia de la COVID-19. Explica que les autoritats espanyoles no van adoptar les mesures adequades per a garantir el dret a la salut de tota la ciutadania durant la pandèmia. Destaca que les persones grans, les que tenen malalties cròniques i les que tenien algun trastorn de salut mental són les que van haver de fer front a les majors dificultats.

La Comissionada es mostra interessada en la iniciativa de les autoritats espanyoles de reformar el sistema d’atenció a les persones grans. Considera que hauria de basar-se en una prestació integrada d’assistència social i sanitària que garanteixi un respecte ple a la dignitat, l’autonomia i la independència de les persones grans.

Pel que fa a la salut sexual i reproductiva, Mijatović parla de “passos importants” per part de les autoritats espanyoles. Celebra l’adopció d’un conjunt de lleis que promouen la protecció de la salut i els drets sexuals i reproductius. A més, insta les autoritats a coordinar la ràpida aplicació d’aquestes noves mesures per part de les autoritats regionals i locals. Parla també de la importància d’afrontar les desigualtats en accés a la salut entre regions. 

La Comissionada valora positivament que el Govern Espanyol s’hagi compromès amb la promoció de la igualtat de gènere i l’erradicació de totes les formes de violència i discriminació contra la comunitat LGBTI. Pel que fa als drets sexuals i reproductius, destaca que la Llei Orgànica 4/2022 penalitza l’assetjament o intimidació a les portes de les instal·lacions sanitàries que proporcionen serveis d’avortament, entre altres conquestes de drets.

Així doncs, tal com Mijatović  explica a l’informe, el dret a la salut és un dret humà fonamental. Sense salut, exercir altres drets és molt complicat. Tal com es va evidenciar durant la pandèmia de la COVID-19, el dret a la salut no pot protegir-se eficaçment només a escala individual. Requereix sistemes integradors que siguin accessibles per a tothom.