Esteu aquí

L'Espai Avinyó a la +Biennal de Pensament!

Les activitats organitzades per l'Espai Avinyó tindran lloc els dies 13 i 16 d'octubre.

La +Biennal de pensament el configuren les propostes d'institucions i iniciatives que fomenten amb la seva activitat quotidiana el pensament i la creació.

Barxiluna برشلونة | Història i patrimoni

Què ens diu la poca atenció per la memòria de tot allò islàmic de la ciutat? Com les institucions culturals actuen pel que fa a la història i la gestió del patrimoni material i immaterial de la ciutat? De quina forma podem configurar una identitat plural de la ciutat que tingui en compte la necessària vinculació de les i els barcelonins musulmans del present amb aquest passat?

En la taula rodona hi participaran tres persones expertes que des de diferents àmbits han tractat el tema i també hi haurà una fila zero de persones vinculades a les comunitats musulmanes de la ciutat, la museologia i a la gestió patrimonial. Les persones participants ens permetran reflexionar sobre el lloc que el passat islàmic ha ocupat en els discursos patrimonials i en la historiografia a nivell de l’estat espanyol, a nivell català i posant el focus en la ciutat de Barcelona.

Amb:
  • Abdennur Prado. Assagista, poeta i cineasta. Defensor dels drets civils de les persones musulmanes a l’estat espanyol i col·laborador del relator de Nacions Unides contra la islamofòbia. Autor de nou llibres, entre els quals destaca El retorn de l’islam a Catalunya (Llibres de l’Índex, 2008).
  • Bilal Sarr. Doctor en Història Medieval per la Universitat de Granada i professor en el Departament d’Història Medieval de la mateixa universitat. Autor del llibre ArabizaciónIslamización y Resistencias en al-Àndalus y el Magreb (Universidad de Granada, 2020) i director del projecte Maqbara, sobre els espais d’enterrament del sud-est de l’al-Àndalus.
  • Camila Opazo. Graduada en Arqueologia i màster en Gestió del Patrimoni i Museologia. Doctoranda del programa de doctorat en Societat i Cultura de la Universitat de Barcelona. Els seus estudis es caracteritzen per la incorporació de perspectives feministes, antiracistes i interculturals a l’estudi i la gestió del patrimoni cultural.
Modera:

Fátima Charkaoui. Graduada en Administració i Direcció d’Empreses i màster de Professorat (Universitat Rovira i Virgili). Professora i coordinadora de projectes de la Asociación Sobre los Márgenes. Arran de la seva afició als llibres i del lideratge de grups de lectura ha nascut el seu llibre de poemes i reflexions, Almas Inefables (2021).

Coorganitza: Oficina d’Afers Religiosos

Dia: dijous 13 d’octubre

Hora: a les 17.30 h

Lloc: Casa de les Altures (Ronda del Guinardó, 49)

Inscriu-t’hi a través d’aquest <<enllaç<<

Balls · Músiques · Resistències | De cos i veu

Què ens diu l’imaginari col·lectiu sobre algunes músiques i danses? Com reivindicar i dialogar des del cos? Com generar espais de trobada i col·lectivitat des de l’art?

‘De cos i veu’ és una taula rodona que reflexiona sobre el pes colonial de la mirada en relació a les danses, la memòria i l’espai públic. De la mà d’algunes ponents dels cicles “Balls, músiques i resistències“, l’Espai Avinyó i “Estar, ballar, 3, 4” de Bornlab, el programa de mediació comunitària del Born CCM, compartirem idees que connecten el fet diaspòric i expressions vinculades al ball i la memòria, pensarem les formes en què aquestes expressions poden ocupar places, carrers i infraestructures públiques en tant que pràctiques artístiques crítiques, i indagarem sobre les memòries de resistència que es transmeten a través d’elles.

Amb:

  • Ana Chinchilla: Professora de Twerk & bootydance certificada per la coreògrafa Kim Jordan. Chinchilla explica que “després d’alliberar-se de prejudicis i bloquejos propis, va arribar a certificar-se com a professora d’aquests estils”.
  • Inès-Sybille Vooduness: Ballarina, coreògrafa i investigadora cultural. Ha participat com a coreògrafa, ballarina i professora en el Festival Grec, el Mac Festival, el Museu Thyssen de Madrid i el CCCB, entre altres.
  • Isadora Libertad: Ballarina, bailaora, coreògrafa i gestora cultural. Amb una base en la dansa clàssica des de petita, va formalitzar els seus estudis a l’Institut del Teatre i posteriorment, va realitzar un màster en Gestió Cultural a la Universitat de Barcelona.
  • Lidia Martos: Ballarina d’afrobeatz i educadora social implicada en projectes comunitaris a Espanya, Togo i Ghana.

Modera:

Flora Saez: Professora de dancehall, ballarina, afrofeminista.

 

Dia: diumenge 16 d’octubre

Hora: de 18 h a 19.30 h

Lloc: Plaça comercial, 12

Inscripcions: espaisinterculturals@bcn.cat

Us hi esperem!