Esteu aquí

L’estat dels drets humans a Espanya el 2020

Drets Humans. L’Informe Mundial de l’ONG Human Rights Watch analitza les principals tendències

.

L’ONG internacional Human Rights Watch (HRW) ha publicat el seu Informe Mundial, un document on analitzen les pràctiques i tendències de drets humans durant el 2020 en més de 100 països, entre ells Espanya. L’informe d’enguany, que és la 31a edició, presenta una clara tendència mundial pel que fa a l’estat dels drets humans: la pandèmia de la Covid i els desafiaments econòmics, socials i de salut pública que se n’han derivat.

L’informe està basat en la feina i investigacions de Human Rights Watch, que és una ONG que es dedica a fer investigació i documentació de vulneracions de drets humans en un centenar de països, així com a utilitzar aquesta informació per fer incidència política; és a dir, monitorar l’evolució de temes polítics i tractar de persuadir els governs i les institucions internacionals perquè posin fi als abusos i promoguin els drets humans.

L’informe ha posat de manifest que la pandèmia ha comportat un increment en les desigualtats prèviament existents. En aquest sentit, documenten que a la Unió Europea la crisi sanitària ha impactat de manera desproporcionada a la gent gran, persones en situació de pobresa, les persones amb discapacitat, la comunitat gitana i les persones migrants.

Per tal que la recuperació post pandèmia tingui sentit, diuen, hauria d’estar basada en els drets. Per a l’ONG, això vol dir “brindar accés a una atenció mèdica assequible per a tothom, protegir els drets laborals, garantir que no es perdin els èxits en matèria d’igualtat de gènere i assegurar l’accés de tothom a habitatges dignes i assequibles i a serveis bàsics, com l’aigua i el sanejament”.

Al capítol dedicat a Espanya, més concretament, s’analitzen molts eixos temàtics: Covid-19, pobresa i atur, violència contra les dones, migració i asil, racisme i discriminació, drets de les persones amb discapacitat, dret a l’habitatge, drets reproductius, el referèndum català de 2017, i llibertat d’expressió i de reunió.

Una de les valoracions més critiques per part de HRW és sobre migració i asil, on considera que durant el 2020, Espanya va incomplir la seva obligació de garantir unes condicions d’acollida adequades i l’accés a la informació sobre la petició d’asil. Especialment en referència a les condicions al moll d’Arguineguín, Gran Canària, que consideren que no van respectar “la dignitat de les persones ni els seus drets fonamentals”.

Una altra tendència que recull l’informe és l’augment de la violència masclista durant el confinament – les peticions d’assistència estatal entre mitjans de març i maig van incrementar en un 61,56% respecte a l’any anterior.

L’informe també fa referència a la llibertat d’expressió, dient que els tribunals espanyols l’han limitat per alguns músics, utilitzant “de manera massa àmplia els càrrecs d’enaltiment del terrorisme i insults a la monarquia”.

L’informe mundial complet de HRW es pot consultar aquí.