Esteu aquí

L'OND i el Centre de Recursos en Drets Humans, protagonistes de la tercera sessió de "Coneix l'Ajuntament de Barcelona"

25/01/2021 - 13:13 h

Formació i drets humans. La sessió serà virtual, dirigida a comunitats i entitats religioses de Barcelona i tindrà lloc el dimecres 3 de febrer, a les 16.00 hores.

Des de l’Oficina d’Afers Religiosos (OAR) es té constància que les entitats i comunitats religioses i de consciència fan una gran tasca per defensar el tracte igualitari i els drets fonamentals de les persones. És per aquest motiu que des de l’OAR se’ls vol posar a l’abast recursos municipals que treballen en diferents àmbits i camps dins la ciutat per a la defensa dels drets de les persones i, a la vegada, perquè l’activitat diària es pugui dur a terme amb plena normalitat. Ja fa un temps es van iniciar unes sessions informatives, amb el títol "Coneix l'Ajuntament de Barcelona", sobre diferents departaments o serveis que l'Ajuntament de Barcelona ofereix i que poden ser d'utilitat per a les entitats i comunitats religioses i de consciència de la ciutat.

Aquesta serà la tercera sessió i es presentaran dos nous serveis que treballen, igual que l’OAR, per a la garantia de drets: l’ Oficina per la No Discriminació (OND) i el Centre de Recursos en Drets Humans (CRDH) (ambdós de la Direcció de Drets de Ciutadania i Diversitat).  La sessió serà virtual (dues hores), dirigida a comunitats i entitats religioses i de consciència de Barcelona i tindrà lloc el dimecres 3 de febrer, a les 16.00 hores.

L’OND és un mecanisme de garantia de drets humans a escala local dirigit a atendre les vulneracions de drets humans relacionades amb l’àmbit de la discriminació. El servei s’adreça a tota la ciutadania, amb atenció especial a les discriminacions patides per origen, pertinença cultural o religiosa, orientació sexual i identitat de gènere, entre altres. L’OND es troba al carrer de Ferran, 32 (ond@bcn.cat),

i centra els seus esforços en el següent:

  • La informació, formació i sensibilització en tot allò que faci referència a la igualtat de drets.
  • L’atenció i l’assessorament a persones víctimes de vulneracions de drets humans. En cas que sigui una vulneració constitutiva de delicte, l’OND ofereix assessorament jurídic per a la tramitació de la denúncia oportuna per discriminació. En la resta de casos, busca una solució extrajudicial.
  • La implicació de l’Ajuntament en determinats casos que es consideren estratègics i la resolució dels quals pot suposar un canvi o transformació profunda, tant de la societat com de la política.
  • La detecció de problemes estructurals que provoquen vulneracions de drets humans i la proposta de millores per revertir-los.
  • El treball de manera especialment intensa de prioritats temàtiques: discurs de l’odi i discriminació, drets civils i llibertats públiques en l’ús de l’espai públic, i plena ciutadania.

El CRDH és un servei per a la ciutadania, el teixit associatiu i les administracions de la ciutat que treballa per a la prevenció, el respecte i la protecció dels drets humans a la ciutat, sota els principis d’igualtat i no discriminació. El CRDH es troba al carrer del Rec, 15 (crdh@bcn.cat).

El CRDH centra els seus esforços en el següent:

  • L’organització de formacions i l’assessorament pedagògic en drets humans i no discriminació, dirigits a entitats, centres educatius, teixit associatiu de la ciutat i el mateix Ajuntament.
  • L’elaboració d’articles i reportatges sobre els drets a la ciutat, amb l’objectiu de divulgar els drets humans d’una manera accessible i connectada amb l’actualitat, i l’elaboració de l’informe de l’Observatori de les Discriminacions a Barcelona.
  • La impulsió d’un punt de trobada i difusió de defensores de drets, promovent la connexió entre defensores locals i internacionals, la difusió de la seva figura, i el testimoniatge com a eina de sensibilització.
  • La recopilació de documentació i recursos i la seva difusió de manera oberta, amb la voluntat de sensibilitzar la ciutadania i contribuir a la recerca i l’especialització acadèmica.
  • L’assessorament i el treball per incloure l’enfocament basat en drets humans en les polítiques públiques, promovent el programa “Barcelona, ciutat de drets”. Treballa en xarxa amb altres ciutats a través de la Coalició Europea de Ciutats contra el Racisme (ECCAR).

La sessió és gratuïta i en línia, però cal inscripció prèvia (màxim 2 persones per comunitat), per correu electrònic a formaciooar@bcn.cat, facilitant les dades següents: 

  • Nom de l’entitat o comunitat religiosa
  • Persones assistents (nom, cognoms i adreça electrònica de contacte)