Esteu aquí

Nous vídeos formatius sobre discriminació

FORMACIÓ. Què són les discriminacions?

El Centre de Recursos en Drets Humans ha publicat una sèrie de vídeos formatius sobre discriminacions. Es tracta de 7 càpsules audiovisuals on testimonis i persones tècniques d’entitats socials de la ciutat expliquen, en primera persona, diferents eixos de discriminació.

Aquests són els 7 eixos de discriminació que s’aborden:

– Discapacitat: Comptem amb Maria Girbau Suñer, monitora i usuària d’ECOM, i Xavier Orno Latre, persona amb discapacitat intel·lectual i tècnic de DINCAT, perquè ens expliquin què és aquest tipus de discriminació. ECOM és un moviment impulsat per persones amb discapacitat física que treballa per la inclusió i la defensa dels seus drets. DINCAT, d’altra banda, treballa per la defensa dels drets de les persones amb discapacitat intel·lectual.

– LGTBI-fòbia: Amb l’explicació a càrrec de Cristian Carrer Russell, coordinador tècnic de l’Observatori Contra l’Homofòbia, i Rodrigo Araneda Villasante, president d’ACATHI (una associació formada per persones LGBTQI+ d’orígens diversos). Ambdues entitats treballen per defensar els drets LGTBI+ i prevenir les discriminacions.

– Racisme i xenofòbia: Aquesta càpsula aborda la discriminació per racisme i xenofòbia, i ampliant l’explicació sobre un dels tipus de racisme presents a Barcelona: l’antigitanisme, que és la discriminació envers les persones gitanes. Ens ho expliquen Gemma Ferreón Rivera, ex-portaveu de SOS Racisme i Bianca Galusca i Miguel Ángel Gómez Gómez, tècnics de la Fundació Secretariat Gitano​.

– Aporofòbia: L’Albert, col·laborador d’Arrels Fundació, i Antonio Cortiñas, voluntari i persona que va ser atesa per Assís Centre d’Acollida, ens expliquen què és l’aporofòbia, o en altres paraules, el rebuig cap a persones amb poc recursos econòmics. Arrels i Assís són dues entitats que es dediquen a atendre persones en situació de sensellarisme a Barcelona.

– Salut: En aquesta càpsula s’expliquen les discriminacions per motius de salut i s’explora més específicament com aquestes afecten les persones amb problemes de salut mental i les persones seropositives. Comptem amb María Luisa Garcia Berrocal, coordinadora d’atenció de Creación Positiva, amb Rosa García, presidenta de Trebolmente (Federació Salut Mental de Catalunya) i amb Quim Roqueta, president de Gais Positius.

– Edat: Aquest vídeo compta amb els testimonis de Marifé Molano i M. Àngels Gómez, representants del Consell Assessor de la Gent Gran de Barcelona, i amb Patty Scherk, del Secretariat del Consell Joventut Barcelona, que ens expliquen què és l’edatisme. Ambdues entitats treballen, respectivament, per garantir els drets de les persones grans i joves de la ciutat.

– Religió: En aquesta càpsula sentim Cristina Vilaplana, tècnica d’igualtat de tracte i no-discriminació de la Fundació Bayt al-thaqafa i Arnau Oliveres, responsable de programes d’AUDIR – Diàleg interreligiós i interconviccional, que ens expliquen què és la discriminació per motius religiosos.

Podeu trobar totes les càpsules formatives a YouTube en aquest enllaç, on podreu activar subtítols en català, castellà i anglès.

El Centre de Recursos en Drets Humans ofereix recursos en drets humans i formació per a entitats, administració pública i àmbit educatiu formal i no formal de la ciutat. Podeu trobar tot el nostre catàleg formatiu en aquest enllaç i accedir a l’espai documental aquí.