El nou equipament d’emergències socials està destinat a cobrir les necessitats de les persones refugiades provinents d’Ucraïna. El centre té la funció d’unificar tota l’atenció social a la comunitat d’aquest país, està situat al passatge del Dos de Maig i atén les 24 hores del dia i els 7 dies de la setmana.
El nou equipament atén les persones refugiades que estan acollides a casa de familiars i coneguts, o bé que s’han establert a la ciutat, i dona allotjament a les persones que arriben a la ciutat a partir de les 19.00 hores i no tenen on estar-se fins que poden ser redirigides al circuit estatal d’acollida i al dispositiu de la Fira de Barcelona.
L’obertura del centre permet que el Centre d’Urgències i Emergències Socials de Barcelona (CUESB), que fins ara estava fent aquest tipus d’atencions, quedi disponible per a qualsevol altra emergència que es pugui produir a la ciutat.
L’equipament està plenament adaptat per a persones amb mobilitat reduïda, disposa de vuitanta places d’allotjament i ofereix servei d’esmorzar, dinar i sopar. Està dirigit per professionals del mateix CUESB i, a més, ofereix prestacions de cobertura de necessitats bàsiques per a les famílies allotjades en habitatges particulars, com ara targetes moneder per poder comprar productes d’alimentació i cobertura de necessitats farmacèutiques o de roba, mentre esperen que s’activin ajuts estatals concrets. També disposa d’un servei de consigna, un espai de ludoteca i un servei de traducció.
Els serveis municipals ja han fet prop de 4.300 atencions
Des de l’inici de la guerra, tant el Centre d’Urgències i Emergències Socials de Barcelona com el Servei d’Atenció a Immigrants, Emigrants i Refugiats (SAIER) han adaptat els serveis per atendre les persones ucraïneses. Des d’aleshores han fet gairebé 4.300 atencions, comptant-hi les 2.602 del CUESB i les 1.667 del SAIER.
A més, el SAIER realitza sessions diàries d’acollida per informar les persones arribades dels serveis a la seva disposició, com ara els serveis sanitaris i el dret a l’empadronament i a l’escolarització de menors, i per resoldre dubtes. A aquests serveis cal afegir-hi 720 sessions grupals específiques en orientació jurídica, sobretot pel que fa als tràmits per optar a la protecció internacional.
Finalment, el Servei d’Orientació i Acompanyament a Persones Immigrades (SOAPI) ha començat a organitzar sessions d’acollida específica als barris de la ciutat per facilitar el coneixement de les persones nouvingudes de la realitat de la zona on resideixen.
Una ciutat oberta i acollidora
A més dels esforços municipals per donar suport a les persones que fugen del conflicte d’Ucraïna, prop de nou-cents veïns i veïnes de Barcelona ja s’han ofert com a voluntaris per col·laborar amb l’acollida de les persones arribades a la ciutat, a través del web ciutatrefugi.barcelona. Les persones inscrites participen en sessions de formació per conèixer el context d’arribada de les persones provinents d’Ucraïna i informació general del context migratori a la ciutat de Barcelona i els drets i deures que tenen com a persones voluntàries.