Esteu aquí

Per un accés a l’habitatge sense discriminació

Parlem de drets. Cicle de xerrades que aborda les discriminacions en l’accés a l’habitatge per discapacitat, racisme i xenofòbia.

El passat dia 10 de desembre va ser el Dia Internacional dels Drets Humans i des del Centre de Recursos en Drets Humans es van organitzar dues xerrades al voltant d’un dels drets fonamentals, l’accés a l’habitatge, i les discriminacions que es pateixen específicament per origen o per discapacitat a l’hora de poder accedir-hi.

 

“Ens han d’afegir i tenir-nos en compte”

Així es pronunciava Raquel Arriaza, activista pels drets de les persones amb discapacitat i membre de DINCAT, durant la seva ponència en l’acte “Discriminació en l’accés a l’habitatge: en defensa dels drets de les persones amb discapacitat”, organitzat conjuntament amb l’Institut Municipal de Persones amb Discapacitat (IMPD).

La xerrada, moderada per Julián Bruscantini, de l’Associació Discapacitat Visual de Catalunya, va comptar amb el testimoniatge de Raquel Arriaza i el també activisa Xavier Duacastilla, que van posar sobre la taula dues problemàtiques per les quals les persones amb discapacitat no poden accedir al lloguer: la manca de recursos econòmics i la falta de pisos adaptats.

“La primera dificultat que em trobo per accedir a un habitatge és accedir a una feina. Moltes empreses no ens contracten per tenir un certificat de discapacitat, i si ho fan, les condicions són precàries. Amb aquestes condicions no et pots plantejar emancipar-te”, explicava la Raquel.

Per la seva banda, el Xavier denunciava “jo puc tenir un perfil més adquisitiu que algú altre, però pel fet de saber que hauré d’instal·lar una barra al lavabo se m’aparta”.

Ja podeu recuperar la xerrada completa aquí.

 

La clau de l’accés a l’habitatge pot ser un nom

Amb aquesta premisa començava la xerrada del dia 11 de desembre, on es va presentarl’estudi “La clau pot ser un nom”, realitzat per l’Ajuntament per detectar la discriminació existent en l’accés al mercat de lloguer d’habitatge a Barcelona.

Moderat per Salma Amzian, investigadora i activista antiracista, l’acte va comptar amb Fàtima Ahmed, cofundadora de l’Associació Intercultural Diàlegs de Dona; Dani Torres, ballarí, estudiant de música, gitano i voluntari de la Fundació Secretariat Gitano, i Naty Messias, afrofeminista i militant antiracista, membre del CNNAACAT, que van començar les seves ponències fent esment a l’incendi de Badalona: “No es pot parlar d’habitatge avui sense anomenar a les germanes del Gorg”, deia Naty Messias.

Durant l’acte es van abordar diferents aspectes de la discriminació racista en l’accés a l’habitatge, incloent-hi com la pandèmia ha accentuat aquesta problemàtica.

Ja podeu recuperar la xerrada completa aquí.