Esteu aquí

Publicat l'Informe 2021 de l'Observatori de les Discriminacions de Barcelona

DISCRIMINACIONS. El tema central de l'informe 2021 és l'habitatge.

Aquesta setmana s’ha publicat l’Informe 2021 de l’Observatori de les Discriminacions a Barcelona, que recull la feina i les dades aportades per l’Oficina per la No Discriminació (OND) de l’Ajuntament de Barcelona i 22 entitats socials de la ciutat agrupades a la Taula d’Entitats amb Servei d’Atenció a Víctimes de Discriminació (SAVD). En aquest informe, que es realitza per quart any consecutiu, es combinen les dades de l’OND i la Taula SAVD amb altres informes i recursos que permeten tenir un coneixement més ampli de les discriminacions a la ciutat, com ara l’Enquesta de Relacions Veïnals i Convivència de l’Àrea Metropolitana de Barcelona, feta de manera aleatòria a 4.043 persones que viuen a la ciutat per conèixer les seves percepcions i vivències de les discriminacions a la ciutat. 

L’informe mostra els casos reportats durant el 2021, i analitza a qui s’està discriminant, qui ho està fent, a on, per quins motius, a través de quines accions, quins drets s’estan vulnerant i quina resposta s’està donant des de les entitats i l’administració pública. També analitza les principals problemàtiques detectades al llarg de l’any per a cada un dels eixos de discriminació, així com algunes bones pràctiques que s’estan duent a terme en la lluita contra les discriminacions a Barcelona, i planteja reptes i recomanacions per al futur. 

Cada any l’informe aborda un tema rellevant amb més profunditat, que enguany gira al voltant de les discriminacions en l’habitatge 

A la web de l’Observatori de les Discriminacions a Barcelona trobareu l’informe complet del 2021, així com un resum executiu en català, castellà i anglès.

Jornada contra la discriminació en l’accés a l’habitatge

L’informe de l’Observatori es va presentar el passat 13 de juliol al Centre Cívic Convent de Sant Agustí. L’acte va centrar-se en la discriminació en l’accés a l’habitatge amb un debat sobre el racisme immobiliari i una actuació a càrrec de la monologuista Asaari Bibang.

Podeu recuperar l’acte sencer en aquest enllaç.

Ratificada la primera sanció municipal a un anunci de lloguer discriminatori

La publicació de l’informe ha coincidit amb la ratificació, per part d’una jutgessa de Barcelona, de la sanció de 90.001 euros interposada per l’Ajuntament de Barcelona a un agent de la propietat immobiliària  per anunciar un pis de lloguer en què s’incloïa, com a requisit, ser “persona espanyola”. El març de 2020 el consistori va comunicar a l’agent la sanció per vulnerar la Llei Catalana del Dret a l’Habitatge i contravenir legislació internacional i europea en matèria de drets humans. Aquest va recórrer la sanció al jutjat contenciós-administratiu, que acaba de ratificar la sanció municipal.

Els fets es remunten a l’octubre del 2019, quan l’Oficina per la No Discriminació (OND) va detectar els fets gràcies a la denúncia que va realitzar un ciutadà a través del sistema de queixes de l’Ajuntament. El ciutadà advertia sobre la informació apareguda en forma d’anunci d’oferiment de serveis de lloguer d’habitatges en el portal publicitari Idealista i sol·licitava que es resolgués si aquell contingut podria ser constitutiu d’una situació de discriminació en igualtat d’accés i ocupació de l’habitatge.

Es va considerar que l’oferta excloïa de l’accés a l’habitatge a un col·lectiu de persones per raó del seu origen, un fet que contravé la llei 18/2007 de 28 de desembre del dret a l’Habitatge, que defineix com a conducta discriminatòria directa en matèria d’habitatge qualsevol tracte rebut per una persona o per un col·lectiu diferent al rebut per un altre en una situació anàloga, sempre que no existeixi cap finalitat legítima per rebre aquest tracte i, tipifica com a infracció molt greu (art. 123.2.a) dur a terme accions o omissions que comportin assetjament o discriminació en l’ús de l’habitatge.

L’Ajuntament de Barcelona va tramitar llavors l’expedient, fins a arribar a la resolució definitiva, que imposa una sanció de 90.001 euros per als infractors. Aquesta resolució va ser impugnada davant el Tribunal del Contenciós-Administratiu que s’ha pronunciat respecte a una de les tres parts denunciades.

Aquesta sentència és la primera que es pronuncia sobre aquest assumpte, i es converteix en la primera a l’estat espanyol dictada per discriminació en l’accés a l’habitatge en exercici de la tutela administrativa.