Esteu aquí

Totes podem defensar els drets humans

Defensa de drets. Qualsevol persona que defensi els drets de forma pacífica pot ser una defensora de drets humans.

Qualsevol persona que defensi els drets d’un individu o d’un col·lectiu de forma pacífica, també en l’àmbit local, pot ser una defensora de drets humans.

Quan sovint parlem de les defensores de drets humans ens imaginem a reconeguts activistes internacionals. No obstant això, la feina de les defensores de drets és més àmplia i està més arrelada a la ciutat del què ens pensem, des de les defensores de drets durant les càrregues policials per les protestes de la Sentència del Procés, ara fa un any, fins a les activistes del moviment pel dret a l’habitatge o les campanyes per la universalitat del padró.

Es defineix com a “defensores de drets humans” aquelles persones i col·lectius que treballen per fer efectius els drets i llibertats recollits a les diverses declaracions internacionals, en el marc de la Declaració Universal dels Drets Humans. Segons les Nacions Unides, “la persona que actuï en favor d’un dret (o diversos drets) humans d’un individu o un grup serà un defensor dels drets humans”, sempre que ho faci pacíficament. 

Les defensores de drets acostumen a actuar en l’àmbit local, estatal i internacional, promovent la defensa dels drets per a totes les persones, tant els drets civils i polítics, com els drets socials i econòmics. Des de la defensa de la llibertat d’expressió, passant pel dret a un habitatge, l’educació o la sanitat, fins als drets de minories i grups concrets de població sotmesos a discriminació, com les dones, les persones LGTBI, o les persones migrades i racialitzades. 

En tots els casos, les defensores exerceixen un paper rellevant en la denuncia de violació de drets i suport a les víctimes, ja sigui amb campanyes de difusió i conscienciació, com donant cobertura legal, emprant mecanismes internacionals de denúncia, o instant a les institucions a obrir investigacions. Alguns exemples són les investigacions sobre els usos desmesurats o injustificats de la força policial o les vulneracions de drets de les persones migrades a institucions opaques, com en el cas de l’Estat espanyol els CIE o els centres de menors tutelats. 

No obstant això, la feina de les defensores de drets humans no és únicament reactiva, sinó que actúen en l’àmbit de la prevenció i la promoció de coneixement. En aquest sentit, hi ha defensores també fan formació i capacitació de professionals en matèria de drets humans en diferents sectors, com els cossos policials, els advocats o els periodistes, així com assessorament a institucions i administracions públiques, com en l’aplicació de normes o el disseny de polítiques públiques. 

L’any 1998, es va aprovar la Declaració de l’ONU dels Defensors dels Drets Humans, que reconeix la seva tasca i insta als governs a protegir les defensores, davant les diferents violències a les quals estan exposades, des de la repressió jurídica fins a, en els casos més greus, la tortura, la violència sexual i l’assassinat, especialment en el cas de les dones. La Direcció de Justícia Global de l’Ajuntament de Barcelona impulsa des de fa anys el programa Barcelona protegeix periodistes de Mèxic, en el marc del qual es fan estades de periodistes mexicans a la ciutat que han estat amenaçats al seu país per informar sobre vulneracions de drets humans.

Segons l’organització Front Line Defenders, l’any 2019 es van denunciar 895 vulneracions dels drets de les persones defensores, incloent-hi la Sentència del Procés que condemna a Jordi Cuixart, detingut just ara fa tres anys. Possiblement, les xifres reals siguin molt més elevades. El mateix 2019, van ser assassinades 304 activistes de 31 països diferents per la seva tasca defensora, el 40% eren defensors de la terra i els drets de les persones indígenes. Així ho assenyala al seu darrer informe, on també especifica que el 13% dels assassinats totals eren dones.

La vicepresidenta de l’organització, Meerim Ilyas, va denunciar que “les amenaces i els atacs contra les defensores dels drets humans adquireixen dimensiones específiques del seu gènere i sovint impliquen amenaces i violència sexual”. Ilyas va especificar que les dones “són castigades pel seu treball públic amb atacs en la seva vida privada en els quals es qüestiona el seu paper com a mares i parelles”. El 29 de novembre es commemora el Dia Internacional de les Dones Defensores de drets humans, per reconèixer la tasca específica de les dones defensores. 

En aquest context de creixent violència cap a les defensores de drets, el nou Centre de Recursos en Drets Humans de l’Ajuntament Barcelona impulsa un espai de trobada de defensores, on es promogui l’intercanvi de coneixements i experiències entre les defensores locals i internacionals. Així mateix, fa formació per a l’àmbit educatiu i les entitats socials, amb una part de testimoniatge, i inclou debats sobre la figura de les defensores dins del cicle d’actualitat Parlem de drets. El primer d’ells tindrà lloc el 26 de novembre i comptarà amb la participació de l’organització Defender a quien defiende.