Us presentem inspiració i esperit crític a partir de dos nous cicles: ‘Sèries a Debat’ i ‘Museus (Im)possibles’. Una programació per a tots els gustos que no deixarà passar de llarg dates tan assenyalades com el Dia Internacional de la Llengua Materna (21 de febrer), el Dia de la dona (8 de març) i el Dia Internacional per l’Eliminació de la Discriminació Racial (21 de març). I per acabar d’arrodonir-ho, seguim amb noves edicions del cicle ‘Balls, músiques, resistències’, amb el Twerk i una proposta més de ‘Diàlegs Literaris’ presentant a l’autor Rajko Đurić.
Tres celebracions de gran rellevància per a la interculturalitat de la ciutat
En el marc del Dia Internacional de la Llengua Materna, es presentarà l’emissió de ràdio Vol 2. Polifonies lingüístiques. En aquesta segona edició del cicle Creació Jove, presentarem les reflexions i creacions artístico sonores protagonitzades per experiències i experteses de joves plurilingües que situen la llengua materna com a element fonamental de la seva vivència i de les seves formes d’expressió.
Seguidament, amb Dones, art, resistència, sumarem mirades en la celebració del Dia Internacional de la Dona, per presentar-vos una mostra de curtmetratges narrats o concebuts per dones palestines on poder situar l’art cinematogràfic com a forma d’ activisme cultural. El visionat oferirà a l’espectador/a un recorregut històric sobre les diverses realitats del poble palestí, així com les diverses formes de navegar el gènere i el propi cos, i l’enorme capacitat de resiliència en vers les repressions socials i polítiques. La mostra cinematogràfica anirà acompanyada d’una taula de reflexió per analitzar plegades imaginaris culturals i formes de resistència des de les dones.
Finalment, en relació amb el Dia Internacional de l’Eliminació de la Discriminació Racial, us convidem a Mag Karaoke Tayo! Sons i històries de ressistència pinay amb la qual ens volem apropar a les pràctiques quotidianes de resistència de la diàspora filipina a Barcelona a través del so i la música. El Karaoke ens permetrà conèixer aquelles cançons i sonoritats ancorades en la memòria col·lectiva de la diàspora filipina, així com altres cançons amb la finalitat d’explicar part de la història colonial que connecta amb les dinàmiques de racisme, opressió i estigmatització cap a la comunitat filipina en l’actualitat.
Dos nous cicles: ‘Museus (Im)possibles’ i ‘Sèries a debat’
‘Museus (Im)possibles’ és un cicle que pretén generar diferents espais pedagògics de treball intercultural, amb l’objectiu d’ampliar i repensar la mirada amb relació als imaginaris sobre la diversitat cultural presents en les propostes expositives que ofereixen les sales i museus de la ciutat. En aquesta primera edició, us proposem L’exposició: el que no està vist per reflexionar al voltant de l’exposició William Kentridge. El que no està dibuixat, sobre els discursos i reptes que tenen les exposicions i l’art per imaginar la construcció de relats alternatius sobre la memòria històrica, tant en l’àmbit local, com global.
Amb el cicle ‘Sèries a debat’, es proposa comentar i analitzar sèries amb molt d’èxit i difusió dins la cultura popular contemporània. Quins temes i com es representa la diversitat cultural, ètnica i racial en les sèries? Quins problemes trobem a l’hora de trencar imaginaris estigmatitzants, exotizants i/o racistes en les grans produccions audiovisuals? Com podem detectar-los? No us perdeu l’activitat Sèries a debat: què s’hi amaga darrere la ficció?
Per donar inici al cicle, volem reflexionar sobre què implica produir i consumir una sèrie: el guió, els personatges, les imatges, la producció, els algoritmes de les grans plataformes de distribució, les històries, les temàtiques, entre altres aspectes a tenir en compte per analitzar, des d’una mirada intercultural, l’impacte d’aquests nous béns de consum a l’imaginari col·lectiu.
Els cicles ‘Diàlegs literaris’ i ‘Balls, Músiques, Ressistències (BMR)’ es consoliden amb dues noves propostes:
El cicle ‘Diàlegs literaris’ promou, en un format distès, lectures compartides de textos d’escriptores i escriptors de diverses geografies, històries i línies de pensament que ens facilitin establir un diàleg amb altres realitats, temps i formes d’entendre el món des de la literatura. En aquesta ocasió, homenatjarem i compartirem la vida i obra del serbi Rajko Đurić, sociòleg, filòsof, assagista i poeta recentment desaparegut.
El cicle ‘Balls, Músiques, Ressistències’, continua explorant moviments, sons i músiques presents en les formes d’expressió de la ciutat. En aquesta ocasió, donarem pas al Twerk per fer un exercici de reconeixement i memòria, per situar aquest moviment corporal en el seu context original. Per a fer-ho, us animem a repensar el twerking, tot desvetllant-ne alguns mites i reforçant-ne el caràcter comunitari i de celebració.
En col·laboració amb el Centre de Normalització Lingüística de Barcelona (CNL)
Per a l’ús social de la llengua catalana, continuem generant espais de diàleg al voltant de temes que travessen la nostra quotidianitat, però que, des d’una perspectiva interseccional i intercultural, amplien la nostra mirada sobre diverses realitats amagades. En aquest sentit, ho farem a través de la peça de Teatre Fòrum virtual “Com va anar el teu confinament?”, un espai virtual de teatre i discussió on poder parlar sobre una varietat de situacions quotidianes relacionades amb la situació de pandèmia viscuda per persones de diversos orígens de Barcelona.
Un hivern encara amb restriccions, però amb molta diversitat de propostes
Les restriccions sanitàries degudes a la pandèmia encara no s’acaben i des de l’Espai Avinyó es continua treballant per oferir una programació adaptada al context, sense perdre de vista les grans fites interculturals de la ciutat i la necessitat de proposar nous espais de diàlegs en formats innovadors i formatius.