La recollida Porta a Porta es posa en funcionament al barri de Sant Andreu del Palomar

27/05/2021 - 14:28 h

El desplegament del nou sistema de recollida selectiva de residus a Sant Andreu del Palomar va arrencar dilluns 24 de maig i suposa un nou pas per avançar cap al residu zero, amb menys generació i millor reciclatge.

La recollida Porta a Porta s’ha posat en marxa aquest dilluns 24 de maig a Sant Andreu del Palomar, un barri amb un teixit veïnal fort i compromès que permet avançar en el canvi d’hàbits en la gestió de residus.

Sant Andreu del Palomar es converteix en el segon barri de la ciutat amb aquest sistema de recollida de residus i la implantació del sistema porta a porta més gran que s’ha fet mai a Catalunya. La implantació es fa en dues fases, aquesta primera i una segona, una ampliació territorial, que es durà a terme el 18 d’octubre.

En total s’arribarà a 27.845 veïns i veïnes, d’11.602 habitatges i 1.154 activitats comercials. En aquesta primera fase el Porta a Porta s’implantarà en 5.857 llars.

El funcionament del Porta a Porta a Sant Andreu del Paloma

Es recolliran totes les fraccions de residus, orgànica, reciclables, paper i cartró i rebuig, mentre que el vidre es mantindrà en contenidor de carrer. La freqüència de recollida de cada fracció amb aquest sistema porta a porta depèn de la tipologia del residu, de la generació a les llars i de la seva volumetria.

La fracció orgànica es recollirà tres cops per setmana, els reciclables dos i el paper i cartró i el rebuig un cop a la setmana. El fet de donar més freqüència a la recollida de fracció orgànica i la mínima freqüència a la fracció rebuig fa incrementar de manera notable la participació veïnal en la separació de les fraccions selectives i, per tant, fa incrementar l’índex de recollida selectiva.

L’àmbit territorial del Porta a Porta de Sant Andreu del Palomar conté dos sectors, el nord i el sud. Si bé els dos sectors tenen la mateixa freqüència de recollida per a cada fracció, el calendari és diferent i complementari  per optimitzar el servei i reduir l’impacte ambiental.

Per poder procedir a l’òptima separació dels residus les últimes setmanes s’ha lliurat tot el material necessari a cada llar o comerç: bosses, cubells i el material informatiu.

Com funciona el porta a porta a Sant Andreu del Palomar?

Per a les finques de més de 44 habitatges, per a la fracció orgànica, s’han instal·lat unes bústies comunitàries d’ús exclusiu per a cada comunitat que en disposi amb identificació d’usuari. Per obrir-les els veïns i veïnes disposaran d’un clauer electrònic que identifica l’habitatge i desbloqueja el tancament per permetre llençar-hi la bossa de residus orgànics.

Pel que fa a les activitats comercials, els petits comerços que generin una quantitat i tipologia de residus similars als d’una llar, podran seguir el mateix calendari que la ciutadania. Algunes activitats, segons tipologia i necessitats, disposen d’un reforç de recollida per alguna fracció.

En el cas del barri de Sant Andreu del Palomar, les fraccions orgànica, reciclables, paper i cartró i rebuig es recullen porta a porta. El vidre es manté en contenidor de carrer i es posa en marxa un punt itinerant per a la recollida de tèxtil sanitari i bolquers, que cada dia, de dilluns a dissabte, es mourà per la zona amb 10 parades diàries. resta de residus s’hauran de gestionar de la forma habitual. D’una banda, als punts verds, tant els de barri com els mòbils i el de zona, i de l’altra, al servei de recollida de mobles i trastos vells, amb el dia assignat segons la zona.

Retirada de contenidors, més espai públic

El sistema porta a porta també suposa un guany d’espai públic perquè permet la retirada de contenidors al carrer. Amb el desplegament de la primera fase es retiraran uns 140 contenidors, es guanyaran al voltant de 150 metres quadrats en vorera i plataforma única per als vianants i també permetrà augmentar el nombre d’aparcaments de bicicleta, zones de càrrega i descàrrega i aparcament per a motocicletes, en benefici d’un espai públic de més qualitat.