L’espigolada dels tarongers torna a sis districtes de la ciutat

01/02/2024 - 14:00 h

La recollida comunitària de taronges és una de les iniciatives del programa Mans al Verd de Parcs i Jardins, que fomenta la gestió compartida dels espais verds i l’estratègia d’agricultura urbana de la ciutat.

La recollida comunitària de taronges amargues torna del 2 al 5 de febrer als carrers de Barcelona per elaborar “La Marga”, una melmelada 100% natural. En la seva quarta edició, com a novetat, s’incorpora el districte de l’Eixample; d’aquesta manera, ja són sis els districtes de la ciutat que espigolaran els seus arbres: Sant Andreu, les Corts, Ciutat Vella, Sant Martí, Gràcia i l’Eixample.

Parcs i Jardins de Barcelona impulsa aquesta iniciativa, inclosa en el programa Mans al Verd, amb l’objectiu de promoure l’aprofitament dels aliments a través d’iniciatives d’economia circular i verda que fomentin la participació ciutadana per contribuir a una ciutat més sana, justa i sostenible. L’espigolada comença avui als districtes de Sant Andreu i les Corts, continua demà a Ciutat Vella i Sant Martí, diumenge a Gràcia i finalitza el dilluns a l’Eixample.

A #BarcelonaEspigola hi participen persones voluntàries d’entitats, i veïns i veïnes dels districtes que fan la recollida de les taronges que posteriorment són processades i transformades en melmelada a es im-perfect®, l’obrador d’inserció sociolaboral de la Fundació Espigoladors. “La Marga”, la melmelada 100% natural, compta amb l’aprovació de l’Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB) que analitza les taronges en cru i la melmelada que s’elabora per garantir la seguretat en el consum. Els pots de melmelada “La Marga” es distribueixen a diferents entitats socials que atenen persones en situació de pobresa alimentària o risc d’exclusió social.

El 2023, amb la participació de 333 persones voluntàries es van espigolar 335 tarongers, una mica més del 10% del total de la ciutat. El resultat va ser un total de 2.671 quilos de taronges, que van permetre l’elaboració d’11.400 pots de melmelada natural.

La ciutat de Barcelona disposa de més de 3.300 tarongers, que representen aproximadament un 1,5% dels 202.000 arbres que poblen la ciutat. El districte amb més tarongers és Sant Andreu, amb més de 1.100 exemplars. Sant Martí en té prop de 500; Gràcia, prop de 300; Ciutat Vella, uns 200; l’Eixample, entorn de 160, i les Corts, uns 70.