El mar comença més a prop del que penseu

20/11/2020 - 14:49 h

On comença el mar? On es troba amb la sorra? Resposta incorrecta! En els embornals dels nostres barris. A través d'aquests orificis, molts petits residus arriben al mar i provoquen tota mena d’efectes nocius sobre la flora i la fauna marina. Emmarcada en la Setmana Europea de la Prevenció de Residus 2020, la campanya “El mar comença aquí” vol conscienciar la ciutadania sobre la problemàtica.

Ja s’han començat a col·locar un centenar de plaques informatives en alguns embornals de la ciutat, amb un missatge clar i inequívoc: “Aquí comença el mar. No hi llencis res”. 

Barcelona se suma així a la campanya que també han fet altres ajuntaments com Cadis, Sevilla o Palma de Mallorca i empreses públiques de l’aigua agrupades en l’AEOPAS, Associació Espanyola d’Operadors Públics d’Abastiment i Sanejament, i a la Setmana Europea de Prevenció de Residus 2020, que se celebra del 21 al 29 de novembre.

El mar comença a cada barri

Durant la temporada de bany 2020, les embarcacions de recollida de residus flotants a les aigües del litoral barceloní van recollir un total 20 metres cúbics de residus. Per exemplificar-ho, un carrer tipus de l’Eixample fa 20 metres d’amplada: per tant, estaríem parlant d’un cub d’aquestes dimensions.

Al mar s’hi han trobat residus de tot tipus, entre els quals vidres, llaunes, plàstics, fustes i olis i greixos. També s’han retirat de la sorra de la platja un total de 381.640 quilos de residus, 65.000 quilos més respecte a les dades de 2019.

Són xifres molt preocupants i, per això, és important reflexionar: el mar no comença on entra en contacte amb la sorra, comença molt abans. I està en les nostres mans evitar embrutar-lo.

Aquesta és precisament la idea central la campanya “Aquí comença el mar”, que anirà acompanyada amb una campanya d’informadors al costat dels embornals i amb una activitat pedagògica adreçada als centres escolars per tal que els més menuts i menudes treballin la fauna marina i copsin l’impacte de les nostres rutines en la conservació del medi marí. Podeu descarregar els materials de treball en aquest link.

Autòpsia de residus 

Durant la Setmana Europea de Prevenció de Residus 2020, a més dels residus que arriben al mar, l’Ajuntament també vol posar el focus en la necessitat de continuar treballant pel residu zero, és a dir, la no generació, la prevenció i la separació dels residus que sí generem.

Quins residus podem trobar dins una bossa de rebuig? Són tot residus que no poden reciclar-se o reutilitzar-se?

Carlota Bruna, Ada Parellada i Francesc Mauri han fet l’autòpsia d’una bossa tipus de la fracció rebuig per convidar a la reflexió sobre la necessitat i urgència que tenim com a societat per generar menys residus i aquells que generem, poder reconvertir-los en recursos. El vídeo es podrà veure al web de la Setmana a partir de dijous 26 de novembre.

De moment, podeu anar fent boca amb el ‘teaser’.

Una Setmana d’activitats per a la reflexió

A banda de la campanya “El mar comença aquí” i l’autòpsia de residus a càrrec de personalitats barcelonines, la Setmana Europea de la Prevenció de Residus compta amb una graella d’activitats farcida de propostes.

Així, el dijous 26 de novembre, de 16.30 a 18 hores, es farà una taula rodona virtual per debatre sobre l’estratègia residu zero i el seu futur. La trobada, dinamitzada per Bruno Sokolowitz, comptarà amb diferents ponents i taules:

1. L’estratègia del Residu Zero de Barcelona i els nous sistemes de recollida selectiva en el context de la Declaració d’Emergència Climàtica, amb Eloi Badia, regidor d’Emergència Climàtica i Transició Ecològica de l’Ajuntament de Barcelona.

2. Una mirada als impactes dels residus de les ciutats en els àmbits global i local, amb la doctora Laura Talens, responsable de la línia d’investigació “Gestió de recursos per a una economia circular” del grup Sostenipra, ICTA-UAB.

3. Prevenció de residus i nous models de consum, amb Rosa García, directora general de Rezero.

4. Economia circular i nous models de negoci, amb Núria Nubiola, CEO i cofundadora de Back To Eco – Infinit Denim.

La taula rodona es podrà seguir en directe a través del web de l’Ajuntament de Barcelona.

A més, el 25 de novembre se celebrarà la sessió plenària de la Taula Plàstic Zero i el divendres 27 de novembre es farà l’acte de cloenda del repte “Beure sense plàstic”, un grup de treball específic que presentarà els resultats per les 92 organitzacions, empreses i institucions que s’hi ha adherit.

Trobareu altres activitats al web de la Setmana:

https://ajuntament.barcelona.cat/ecologiaurbana/ca/residu-zero/setmana-europea-prevencio-residus

Una iniciativa europea

La Setmana Europea de Prevenció de Residus és una iniciativa internacional que té com a principal objectiu sensibilitzar la població sobre la prevenció de residus i fomentar accions sostenibles per reduir els residus arreu dels territoris europeus. Enguany la temàtica gira al voltant dels residus invisibles.