- Inici
- / Últimes notícies
- / Actualitat
- / Manteniment i cura dels espais verds en època de sequera
Manteniment i cura dels espais verds en època de sequera
01/08/2023 - 14:57 h
Parcs i Jardins segueix amb el manteniment i cura dels espais verds de la ciutat malgrat les restriccions associades al decret d’Excepcionalitat per Sequera.
Reg eficient i amb aigua freàtica per a la supervivència de plantes i arbrat
Davant l’escassetat de recursos hídrics dels darrers mesos, des del mes de març de 2023 ens trobem en fase d’excepcionalitat per sequera, amb restriccions importants del subministrament d’aigua destinada al verd, com són l’aturada del reg a la gespa i a la majoria de plantacions, inclosa la d’arbrat.
Tanmateix, per tal de preservar el verd existent a la ciutat es fa reg de supervivència d’arbrat, arbustiva i de plantes de port arbustiu, i es prioritza l’ús del reg eficient, com és el degoteig, o bé es rega amb aigua freàtica, en torn de matí i de tarda.
Cal tenir en compte que l’aigua freàtica com a recurs per al reg ha esdevingut un element clau durant aquests mesos. I és que, malgrat que només es feia servir en un 20% del reg abans de l’activació del decret, actualment és imprescindible.
En aquest sentit, com que la distribució d’aigua freàtica no és uniforme a tota la ciutat, i es treballa per preservar al màxim possible la subsistència del verd de tot Barcelona, l’Institut Municipal de Parcs i Jardins ha reorganitzat i innovat en els seus equips.
Per aquest motiu, per fer arribar l’aigua freàtica en aquelles zones verdes sense accés a la xarxa d’aigua freàtica, s’han col·locat un total de 48 dipòsits sobre els vehicles de manteniment de Parcs i Jardins, amb una capacitat de 800-1.000 litres cadascun, per tal de fer reg de supervivència d’arbustiva i arbrat aïllat. També s’han cedit els dipòsits de 2.000 litres de set camions cisterna dels serveis de Neteja.
Alhora, hi ha tot un seguit d’espais verds que ja disposen de connexió a la xarxa d’aigua freàtica, com són el parc de la Ciutadella, el parc central de Nou Barris, el parc de l’Estació del Nord o els Jardins de Joan Miró, entre altres parcs.
Plans d’actuació juliol-setembre de 2023
Malgrat les restriccions associades a la sequera, se segueix treballant en actuacions de manteniment dels espais verds planificades de manera trimestral en tots i cadascun dels districtes, amb programació de podes d’arbrat, podes lleus de definició arbustiva, neteja d’escocells, manteniment de plantes vivaces i murs verds, així com de retallat de gespes i desbrossament de les zones més forestals, entre altres.
Podeu consultar els mapes de cada districte on es detallen les actuacions principals previstes per a aquests propers mesos.
El verd en el Pla Endreça
Recentment s’ha posat en marxa el Pla Endreça, un programa de manteniment integral i transversal que busca assolir l’excel·lència de l’espai públic de la ciutat. Dins de les actuacions, destaquen les següents accions vinculades amb els espais verds de la ciutat:
- S’establirà una nova ordenació del verd urbà a través de 120 accions que afectaran tant el verd com el mobiliari i que realitzaran les 752 persones que treballen sobre el terreny als parcs i jardins de la ciutat.
- Es prioritza una inversió d’obres de millora en 12 espais verds de la ciutat: el parc del Laberint d’Horta (Horta-Guinardó), el parc del Clot (Sant Martí), els jardins d’Elena Maseras (l’Eixample), el parc de la Trinitat (Sant Andreu), els jardins de Can Fabra (Sant Andreu), els jardins de Mercè Rodoreda (Sarrià – Sant Gervasi), els jardins de Cèsar Martinell (l’Eixample), els jardins de Can Sentmenat (Sarrià – Sant Gervasi), les granges de Can Cadena (Sant Martí) i Can Mestres (Sants-Montjuïc) i el parc de la Ciutadella (Ciutat Vella).
- Pel que fa a la gestió del verd urbà, es programa la neteja manual de 44.558 escocells, especialment als barris del Guinardó, Pedralbes i Horta, i l’adequació de 2.280 jardineres dels entorns escolars.