Art amb els residus de Sant Joan

Barcelona construeix una escultura d’art reciclat de 6 metres amb part dels residus generats i recollits durant la revetlla de Sant Joan. L’acció serà participada amb els usuaris de les platges per conscienciar la ciutadania de l’ús cívic de les platges. Al voltant de l’escultura, a l’Espigó del Gas, a la platja del Somorrostro, s’han organitzat tot un seguit d’accions per sensibilitzar la ciutadania sobre el greu impacte que provoquen els residus a l’ecosistema marí i la seva biodiversitat.

Totes les activitats estan emmarcades en la mesura de govern “Barcelona Residu Zero”, basada en la necessitat de disminuir la generació de residus amb el lema “El millor residu és el que no es genera”.

 

Calendari d'activitats:

  • Del 25 al 27 de juny, d'11 a 19 hores: Acció participativa d’Street Art amb tallers participatius que conviden a tota la ciutadania a col·laborar en la construcció d’una escultura d’art reciclat de gran format a partir dels residus habituals que es deixen a la sorra de les platges. L’escultura representa el fons marí mediterrani, amb diversos elements de fauna i flora: coralls, pops, tortuga, cavallet de mar, banc de peixos i com a figura principal, un dofí. L’escultura és obra de ProArtso i els artistes Nadia Cheveste, Omar Gallizia i Silvana de Armas.
  • Del 28 de juny al 7 de juliol, d'11 a 19 hores: Al costat de l’escultura s'instal·larà un punt d’informació per implicar la ciutadania en la necessitat de tenir cura de les platges, i es facilitaran consells i bons hàbits per a una bona gestió dels residus.
  • Diumenge 1 de juliol, de 10 a 14 hores: Celebració del “Dia Internacional Lliure de Bosses de Plàstic”, creat fa 13 anys per Rezero, amb l'objectiu de canviar la cultura d'usar i llençar difonent el concepte que un món lliure de plàstic d'un sol ús és possible. Hi haurà diferents activitats, com tallers, batucada-flashmob “el soroll del plàstic” i accions de neteja voluntària de les platges.
  • Dissabte, 7 de juliol: Acció “No més burilles al terra”, organitzada pel moviment global per acabar amb les burilles de cigarretes, un residu no biodegradable, altament tòxic que danya greument el medi ambient. També hi haurà tallers i conferències per donar a conèixer l’impacte ambiental d’aquest element.

 

L’escultura de residus, un cop desmuntada, servirà per a les activitats de conscienciació que organitza el Centre de la Platja. El Centre de la Platja juntament amb el Laboratori de la Platja ofereix, durant els mesos de juliol i agost, diferents activitats i tallers sobre la prevenció de residus i la problemàtica dels microplàstics, promovent el treball col·laboratiu en xarxa, com per exemple amb la Plataforma Barceloneta diu Plàstic 0! El Centre de la Platja és un equipament permanent d’educació ambiental dedicat al foment del litoral barceloní, la seva riquesa ambiental, l’ecosistema marí i l’ús cívic i sostenible de les platges de la ciutat.

Els artistes i entitats que participen aquests dies amb l’impuls de l’Ajuntament són: Barcelona Zero Waste Network, Drapart, Surfrider Foundation, Ecocosmopolita, Ecounion, Greenpeace, Movimiento 83, No más colillas en el suelo, Observadores del Mar, Opcions, Posidonia Green Project, Proartso, Rezero, Retorna, Siresa, Vidas Sostenibles, WWF i Youtuba.

 

20 tones de residus a les platges

La celebració de la revetlla de Sant Joan té lloc, majoritàriament, als carrers, parcs, places i platges de la ciutat. L’escenari amb un ús més intensiu per part de la ciutadania durant la nit de la revetlla són les platges de la ciutat, que aquest any han rebut 60.000 persones.

L’operació de neteja posterior a la revetlla ha recollit 20 tones de residus i escombraries acumulats a la sorra, una tona més que l’any passat. És una xifra que augmenta cada any, malgrat el dispositiu especial de l’Ajuntament, amb la col·locació de 1.500 papereres i 84 contenidors addicionals.

Per primera vegada aquest any, s’ha recollit separadament la fracció envasos de la fracció rebuig a les platges de Bogatell i Nova Icària. Per dur a terme la recollida separada s’han introduït dues novetats a l’operativa de neteja d’aquestes dues platges: es van col·locar papereres d’envasos amb la bossa groga corresponent i els operaris que van netejar manualment la sorra van recollir per separat el residu envàs de la resta de residus. El 65% dels residus que s’han recollit en aquestes platges han estat envasos. Aquestes dades motiven a fer extensiva la recollida separada d’envasos i rebuig a totes les platges de Barcelona per la revetlla de l’any vinent i fins i tot, a ampliar la recollida selectiva a altres fraccions.