Participació, transparència i rendició de comptes

A la taula rodona sobre participació, transparència i rendició de comptes es va parlar de la necessitat de replantejar la relació entre l'administració pública i la ciutadania. Nombroses veus reclamen superar el model tradicional de gestió dels serveis públics en favor d'una major implicació ciutadana, fet que ha de repercutir en una millor qualitat democràtica i en la prevenció de males pràctiques. Les noves tecnologies ofereixen un potencial enorme per explorar. Tanmateix, les experiències avui encara són escasses i el canvi cultural i d'escala s'ha de construir.

Els quatre ponents —i els títols de les seves exposicions— d'aquesta taula rodona, moderada per Edurne Bagué, d'Aigua és Vida, van ser:

"Fonaments jurídics generals de la participació pública en el servei públic de subministrament i sanejament d'aigua", a càrrec d'Àlex Peñalver, professor titular de Dret Administratiu, coordinador de la Clínica Jurídica Ambiental de Dret al Dret de la Facultat de Dret de la Universitat de Barcelona

"Situació de l'aigua pública i la participació a l'Estat espanyol", a càrrec de Luis Babiano, gerent d'AEOPAS

"Propostes per a la participació i el control social en la gestió pública de l'aigua", a càrrec de Juan Martínez, membre de Taula de l'Aigua de Terrassa

"Principis, objectius i instruments per a la informació, la transparència i la participació pública en la gestió de l'aigua. Propostes per al debat", a càrrec de Violeta Cabello, membre de la Fundación Nueva Cultura del Agua (FNCA)