En marxa el dispositiu especial de la Guàrdia Urbana a Collserola

dl., 06/07/2021 - 15:04

Seguretat i Prevenció. La Guàrdia Urbana intensificarà el patrullatge als barris de muntanya per detectar i evitar actituds que puguin augmentar el risc d’incendi.

A l’estiu augmenta el nombre de visitants al parc i el nivell de risc d’incendi és més alt. En la campanya anterior es van produir nou incendis forestals que van afectar més de 0,2 hectàrees de terreny.

Com cada estiu, els Bombers de Barcelona han activat un dispositiu especial per fer tasques preventives contra incendis a les zones del parc de Collserola que pertanyen a la ciutat, un total de gairebé 1.800 hectàrees.

En aquesta època, la Guàrdia Urbana també desplega un dispositiu especial a la zona forestal del parc, amb un patrullatge preventiu conjunt de les unitats territorials de Sarrià – Sant Gervasi, Horta-Guinardó i Nou Barris, que s’encarreguen de controlar, de manera coordinada, tota la zona.

Els equips de patrullatge forestal tenen uniformitat, habilitats i coneixements específics sobre incendis forestals, i treballen amb turismes i motos tot terreny, amb la participació de la Unitat Muntada del cos. A la nit, les unitats nocturnes de la Guàrdia Urbana són les que s’encarreguen de fer controls eventuals a la zona amb mitjans de patrullatge convencionals.

Tots els agents de les unitats territorials coneixen els accessos i els corredors ràpids d’arribada dels equips d’emergència en cas de sinistre mediambiental, així com els plans d’actuació en cas de sinistre.

En resum, els objectius del patrullatge forestal són els següents:

  • Detectar i controlar les activitats desenvolupades a la zona forestal de la ciutat que puguin afectar la flora i fauna o l’equilibri mediambiental d’aquest espai públic.
  • Fer patrullatge de proximitat en zones menys poblades per tenir coneixement de les necessitats concretes del veïnat i oferir serveis assistencials o de qualsevol altre tipus.
  • Prevenir els incendis provocats.
  • Minimitzar l’abast de sinistres de caràcter fortuït (incendis no provocats, nevades a l’hivern, etc.).
  • Proporcionar assistència a les persones que s’hagin pogut perdre o accidentar en zones forestals: ubicar-ne la posició i agilitzar la tasca dels grups sanitaris o de rescat.
  • Controlar els abocaments il·legals.
  • Controlar els accessos al Parc d’Atraccions del Tibidabo, sobretot en dies festius.