La Guàrdia Urbana, compromesa amb l’eliminació de la violència vers les dones

25/11/2020 - 07:30 h

Seguretat i prevenció. Avui, 25 de novembre, és el Dia Internacional per a l’Eliminació de la Violència vers les Dones.

La Guardia Urbana treballa per a la prevenció, la detecció i l’atenció de la violència masclista des de diferents àmbits. Els últims anys s’han actualitzat procediments interns i formacions i s’ha incrementat la participació en diferents grups transversals de treball.

La Guàrdia Urbana intervé diàriament en situacions de violència masclista. L’any passat va intervenir en 1.533 requeriments (a la ciutat es van enregistrar 2.345 denúncies) i fins al 30 de setembre de 2020 ha intervingut en més de 1.800 incidents.

En aquest sentit, és molt important el treball de proximitat que fa la Guàrdia Urbana, ja que s’hi detecten situacions en què es poden reconèixer indicadors d’aquestes violències.

L’expertesa adquirida i el paper que té en totes aquestes situacions situa el cos en una posició estratègica per lluitar contra la violència vers les dones. És per això que la Guàrdia Urbana participa en diferents iniciatives de l’Ajuntament de Barcelona per millorar les tasques de prevenció i l’atenció de les dones que puguin patir violència masclista.

Per fer-ho, ha establert un nou model de servei i gestió que inclou entre els seus eixos estratègics (1) la innovació, que preveu la revisió de la generació d’informació i els seus fluxos a totes les àrees de l’organització; (2) la coordinació del sistema de seguretat amb tots els actors, i (3) la potenciació d’una cultura organitzativa que té com a objectiu la millora contínua del servei i el treball per projectes.

Quines accions s’han dut a terme?

En els últims anys s’han actualitzat els procediments interns i les formacions i s’ha incrementat la participació en diferents grups transversals de treball. Enumerem algunes d’aquestes accions:

Procediment operatiu per a intervencions en situacions de violència masclista (2019). Aquest procediment va ampliar el que ja existia, hi va afegir més tipus d’intervencions i va regular l’atenció a les víctimes i les intervencions amb víctimes protegides, en situació irregular, amb ordres de protecció o bé menors d’edat.

Formacions als membres del cos. Tota la plantilla de la Guàrdia Urbana ha rebut la formació necessària per actualitzar-se d’acord amb el procediment operatiu anterior. D’altra banda, els equips de policia de barri han rebut la formació necessària per part de la Direcció de Feminismes i LGTBI de l’Ajuntament, per exemple, sobre el funcionament del Servei d’Atenció, Recuperació i Acollida o el dispositiu d’acolliment en situacions de violència masclista.

Participació en circuits contra la violència masclista. La Guàrdia Urbana forma part del Circuit Barcelona contra la Violència Masclista a través d’un o una comandament a escala de ciutat i una persona referent de cada equip de policia de barri que participa en els circuits territorials de cada districte. D’aquesta manera s’aprofita la proximitat de la policia de barri per millorar la detecció i la derivació de dones víctimes de violència de gènere.

Prevenció en festes majors i coordinació amb els estands i dispositius antimasclistes (punts liles). La Guàrdia Urbana participa en els operatius de seguretat de les festes de ciutat i les festes majors de districte o de barri, i en molts casos es coordina amb els estands i dispositius antimasclistes. En les darreres Festes de la Mercè es va desenvolupar un dispositiu de servei específic per a la prevenció de la violència masclista, amb itineraris segurs i difusió específica i en coordinació amb la Direcció de Feminismes i LGTBI.

Unitat de Tràfic d’Éssers Humans. Aquesta unitat de la Guàrdia Urbana va començar a treballar l’any 2006 i intervé en la detecció i seguiment dels casos de violència vers les dones.

Grup Motor de Gènere i Seguretat. L’Àrea de Seguretat i Prevenció va crear l’any 2019 aquest grup de treball, format per personal de la Guàrdia Urbana, el Servei de Prevenció, Extinció d’Incendis i Salvament i la mateixa gerència i tinència de l’àrea. Un dels objectius fonamentals és millorar la resposta a la ciutadania incorporant la perspectiva de gènere en les actuacions de prevenció, seguretat i emergències.

Seguretat de l’oci nocturn amb perspectiva de gènere. S’ha treballat en un protocol de coordinació entre els cossos policials i els serveis privats de vigilància dels locals d’oci nocturn per a l’actuació davant situacions de violència sexual.

Prevenció i detecció de les violències masclistes durant l’estat d’alarma decretat per la covid-19. Amb motiu de l’estat d’alarma decretat per l’emergència sanitària de la covid-19 s’ha creat un grup de treball per fer un seguiment proactiu de les situacions de violència masclista a la ciutat i millorar la coordinació i atenció de les dones que puguin patir-ne. El grup està format per diferents àrees municipals i el cos dels Mossos d’Esquadra.