La Guàrdia Urbana engega el projecte pilot “Som eduviària”

21/04/2021 - 13:20 h

Seguretat i Prevenció. Es tracta d’una proposta didàctica pionera del Servei d’Educació per a la Seguretat.

Amb aquest projecte, la Guàrdia Urbana es converteix en un referent i un dels primers cossos policials a posar en marxa un projecte d’aprenentatge servei, amb la finalitat social de prevenir els sinistres de trànsit a la ciutat a través de l’educació viària.

El Servei d’Educació per a la Seguretat (SES) de la Guàrdia Urbana ha dissenyat el projecte de metodologia d’aprenentatge servei “Som eduviària”, que ha posat en marxa avui en forma de pilot a l’Escola Mare de Déu del Roser – Les Planes, del districte de Sarrià – Sant Gervasi.

L’aprenentatge servei és una proposta educativa que combina processos d’aprenentatge i de servei a la comunitat en un sol projecte, en què els participants es formen treballant sobre necessitats reals de l’entorn amb la finalitat de millorar-lo.

En el cas de “Som eduviària”, un grup d’alumnes de segon cicle d’ESO, després d’haver estudiat les causes i conseqüències dels sinistres de trànsit, la normativa sobre circulació de bicicletes i vehicles de mobilitat personal i com ensenyar educació viària a través del coneixement de les competències de mobilitat segura com a model de prevenció, dissenyaran i dinamitzaran un taller en línia al Parc Infantil de Trànsit de la Guàrdia Urbana que promogui la mobilitat segura i sostenible en bicicleta. La idea és que pugui posar-lo en pràctica tot l’alumnat de cicle superior de primària de la seva escola.

D’altra banda, també es proposa a l’alumnat crear un recurs didàctic que permeti treballar la seguretat viària a les escoles. Els materials elaborats es podran difondre tant al seu centre educatiu com en altres escoles, biblioteques o centres cívics.

A més de conscienciar-se sobre la importància de respectar les normes de trànsit per tal reduir l’accidentalitat, l’alumnat adquirirà coneixements sobre educació viària i planificació i gestió de projectes, reforçarà la seva expressió plàstica i/o ús de les TIC, desenvoluparà habilitats comunicatives i de treball en equip i incorporarà el valor de la responsabilitat. En aquest sentit, cal recordar que la majoria de sinistres de trànsit són conseqüència d’infraccions o imprudències i no de causes fortuïtes.

Amb aquest objectiu, s’han dissenyat i calendaritzat un seguit de sessions formatives que seran impartides per guàrdies del SES i que serviran de base als alumnes seleccionats, en aquest cas de quart d’ESO, per dur a terme el projecte, que, a més, tindrà valor curricular.

En aquest sentit, “Som eduviària” respon a l’obligació establerta pel Departament d’Educació de la Generalitat que tots els centres d’educació secundària obligatòria realitzin projectes de servei comunitari en el marc del currículum obligatori. La durada d’aquest servei ha de ser de 20 hores com a mínim.

S’ha creat un partenariat amb l’escola per fer la prova pilot, i també han signat un conveni de col·laboració el Consorci d’Educació de Barcelona i l’Àrea de Seguretat i Prevenció municipal, que serà vigent durant els quatre anys vinents per desenvolupar el projecte a totes les escoles públiques que s’hi mostrin interessades.

Un cop superada i avaluada la fase pilot, la proposta didàctica s’incorporarà de manera estable al programa d’activitats “La Guàrdia Urbana a l’escola”, del SES.