La Guàrdia Urbana forma el personal de l’oci nocturn per fer front a les violències sexuals

09/06/2023 - 08:57 h

Seguretat i prevenció. La formació ha estat a càrrec de la Guàrdia Urbana, en col·laboració amb la Regidoria Municipal de Feminismes i LGTBI.

L’objectiu d’aquesta formació, impartida des de l’any passat, ha estat donar a conèixer com prevenir i actuar en cas d’agressió sexual i els procediments d’actuació davant violències sexuals en espais d’oci nocturn, itineraris segurs, punts lila, etc.

 

La formació abasta des d’aspectes legals fins a com detectar possibles agressions, com actuar en cas que se’n produeixin o quina atenció cal oferir a la víctima, ja que aquests professionals són els primers a respondre davant aquestes situacions i el seu paper (preventiu i reactiu) és fonamental.

També s’ha explicat com reconèixer situacions de risc, les diferents casuístiques que pot tenir cada local o quina actitud mostrar davant possibles situacions d’agressió.

D’altra banda, s’ha informat sobre les substàncies estupefaents més utilitzades i les més recents per saber com cal reaccionar en cas de sospitar d’una submissió química, reconèixer les presentacions més habituals o saber què cal fer si es localitza una persona vulnerable per consum d’alcohol o drogues.

A la formació hi han assistit al voltant de 120 persones, entre vigilants de seguretat privada, controladors i controladores d’accés, personal auxiliar i la resta del personal dels locals d’oci nocturn.

Aquest tipus de formacions posen en contacte persones treballadores de diversos locals (nou discoteques i personal de BSM, en aquest cas), que comparteixen experiències i analitzen les actuacions realitzades per buscar punts de millora compartits.

Els locals d’oci nocturn tenen un paper fonamental en el circuit de prevenció de les agressions sexuals, i una mostra n’és l’adhesió al protocol “No callem” de l’Ajuntament de Barcelona.

La Guàrdia Urbana ha intensificat els dispositius en matèria de prevenció de les agressions sexuals, i l’any 2020 va ser el primer cos policial a posar en marxa els itineraris segurs, uns recorreguts permanents des de les zones d’oci nocturn fins a les parades de transport públic més properes amb l’objectiu de prevenir i detectar situacions de violència sexual.