La Guàrdia Urbana, present també a les aules hospitalàries de Barcelona

Seguretat i prevenció. El curs 2020-2021 ha començat amb tres tallers virtuals impartits a l’Aula Hospitalària Vall d’Hebron.

L’equip del Servei d’Educació per a la Seguretat de la Guàrdia Urbana col·labora amb diferents aules hospitalàries de la ciutat des de fa més de dos anys, en el marc del programa educatiu “La Guàrdia Urbana a l’escola”.

El programa “La Guàrdia Urbana a l’escola”, del Servei d’Educació per a la Seguretat de la Guàrdia Urbana, és una proposta didàctica que s’ofereix a totes les escoles de la ciutat per treballar amb infants i adolescents de tots els cicles educatius aspectes relacionats amb el coneixement, la cura de l’entorn proper, la millora de la convivència i de les relacions interpersonals i la prevenció de les conductes de risc en els àmbits de la conducció i la mobilitat segura, la violència de gènere i el consum de drogues.

Durant el curs 2019-2020 han participat en el programa un total de 269 centres educatius i 37.607 alumnes.

Aules hospitalàries

Els infants o joves que a causa d’una malaltia requereixen una hospitalització i no poden seguir temporalment els estudis al seu centre educatiu poden rebre atenció educativa a les aules hospitalàries, on se’ls ofereixen activitats específiques adaptades a l’estat clínic i al temps d’estada.

El Servei d’Educació per a la Seguretat col·labora amb l’equip docent d’aquests centres des de fa més de dos anys, i més concretament, amb l’Escola per a Infants de l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau, amb l’Aula Hospitalària del Clínic i, des d’aquest any, amb l’Aula Hospitalària Vall d’Hebron.

Als tallers que s’ofereixen a les aules hospitalàries, l’equip del Servei d’Educació per a la Seguretat escull, adapta i personalitza les activitats del programa a les necessitats concretes de cada nen i nena. A més, a causa del context actual provocat per la covid-19 i l’entorn hospitalari de les aules, l’oferta educativa s’adapta doblement, perquè els tallers han passat a ser virtuals.

Aquesta última circumstància ha fet que els i les guàrdies del servei ofereixin uns tallers encara més divertits, per no perdre dinamisme en l’activitat.

Inici del curs

El curs 2020-2021 s’ha iniciat amb tres tallers individuals impartits a l’Aula Hospitalària Vall d’Hebron.

En aquest cas, la Khadija, l’Unai i l’Adrián, de 9, 7 i 6 anys respectivament, i amb la presència de la Mònica, la seva professora, han rebut el taller “La Guàrdia Urbana”.

Aquest taller té com a argument principal identificar i conèixer la figura de l’agent de la Guàrdia Urbana com a agent de proximitat. Es tracta de representar diferents situacions, amb conductes, actituds i hàbits vinculats principalment a la seguretat viària en què un o una agent de la Guàrdia Urbana ha d’actuar per assegurar l’actuació correcta.

A més, s’ha compartit un vídeo del Servei Català de Trànsit per treballar la mobilitat segura, i aprofitant les possibilitats que ofereix treballar en línia, les videoconferències s’han fet des d’un cotxe patrulla, que els nens i la nena han pogut veure en directe per dins.

La col·laboració amb aquesta aula hospitalària serà mensual, i s’està treballant per impartir tallers sempre diferents, amb connexions des d’ubicacions atractives per als alumnes, com la Unitat Muntada.

Podeu contactar amb l’equip del Servei d’Educació per a la Seguretat a: gu_SES@bcn.cat.