El programa “La Guàrdia Urbana a l’escola” és una proposta didàctica que s’ofereix a totes les escoles de la ciutat per treballar amb infants i adolescents de tots els cicles educatius aspectes relacionats amb el coneixement, la vinculació i la cura de l’entorn proper, la millora de la convivència i de les relacions interpersonals i la prevenció de les conductes de risc en els àmbits de la conducció i la mobilitat segura, la violència de gènere i el consum de drogues.
Els infants o joves que a causa d’una malaltia requereixen una hospitalització i no poden seguir temporalment els estudis al seu centre educatiu poden rebre atenció educativa a les aules hospitalàries, on se’ls ofereixen activitats específiques adaptades a l’estat clínic i al temps d’estada.
En aquest sentit, el Servei d’Educació per a la Seguretat (SES) de la Guàrdia Urbana col·labora, a través del programa “La Guàrdia Urbana a l’escola”, amb l’equip docent d’aquests centres des de fa més de dos anys, concretament, amb l’Escola per a Infants de l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau, amb l’Aula Hospitalària del Clínic i, des d’aquest curs, amb l’Aula Hospitalària Vall d’Hebron.
Fruit d’aquesta última col·laboració, aquest matí la Unitat Muntada del cos ha ofert dos tallers virtuals de trenta minuts de durada. L’objectiu ha estat crear un ambient participatiu per estimular els nens i nenes hospitalitzats i:
- Presentar la figura del guàrdia urbà com un agent de proximitat.
- Donar a conèixer les tasques i les funcions dels agents de la Unitat Muntada.
- Explicar la importància de la tinença responsable dels animals i del seu benestar.
- Fomentar el respecte i el compromís com a valors bàsics per a la convivència.
Guàrdies de l’equip del SES s’han desplaçat a les cavallerisses de la Unitat Muntada, situades al carrer de Wellington, des d’on s’ha fet la connexió en línia amb l’hospital, i dos agents de la Unitat Muntada, un d’ells amb l’uniforme de gala per dotar l’activitat de més atractiu, han fet les explicacions des de diferents punts.
Els alumnes han pogut recórrer les quadres dels cavalls estabulats, el picador i la resta d’instal·lacions, han conegut tots els cavalls i han vist les cures que necessiten: estris de neteja, ferradures, menjar, etc.
L’Arlet, la Noa, l’Araf, el Pol i l’Ayoub, d’entre 8 i 10 anys, han participat en el taller de primària; i la Marwa, la Marina, la Mar, el Ramón i el Bruno, d’entre 13 i 16 anys, en el de secundària.