El 10 d’octubre, Dia Mundial de la Salut Mental, l’Ajuntament de Barcelona se suma una vegada més a aquesta jornada de conscienciació i de lluita contra l’estigma. Amb la recent aprovació del Pla de Salut Mental 2023-2030, s’avança en la consolidació de serveis com el Telèfon de Prevenció del Suïcidi, el Konsulta’m o el Xat de suport emocional per a joves, que intenten donar resposta als malestars psicològics de la ciutadania.
Barcelona ha estat la primera ciutat de l’Estat a dotar-se d’un pla específic per atendre la salut mental i ha engegat serveis pioners. Aquesta tasca ha estat impulsada en el marc de la Taula de Salut Mental de Barcelona, on unes 50 institucions i entitats vinculades a la salut mental de la ciutat s’han trobat per consensuar reptes i estratègies d’actuació.
En l’àmbit català, l’entitat Salut Mental Catalunya organitza el mateix dia 10 per la tarda una jornada reflexiva i reivinidicativa, amb la participació de l’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, la regidora de Salut, Persones amb Discapacitat i Estratègia contra la Soledat, Marta Villanueva, els consellers de Salut i de Drets Socials de la Generalitat, Manel Balcells i Carles Campuzano, i la presidenta de l’entitat, Mercè Torrentallé. Es pot accedir al programa i a altres informacions relacionades a través del següent enllaç.
Visibilitzar la salut mental a la feina
També en el marc del Dia Mundial, com cada any, l’entitat Obertament ha posat en marxa la seva campanya de sensibilització sobre la salut mental amb el suport de la Generalitat de Catalunya. Aquesta vegada, sota el lema ‘Hi guanyem tots’, la campanya interpel·la a les empreses per a que trenquin el tabú de la salut mental i l’equiparin a la salut física en termes de visibilització, reconeixement i prevenció. El web de la campanya conté un formulari per a que les empreses contactin amb l’entitat i obtinguin solucions pràctiques i accessibles en aquest àmbit amb l’objectiu de millorar l’entorn laboral.
La setmana passada, l’entitat va fer públic l’informe ‘Salut mental i estigma a les organitzacions catalanes’, que indica que el 90% de les persones treballadores han patit algun problema de salut mental però no s’han sentit capaces de parlar-ne a la feina, i que el 52% de les que ha deixat d’anar a la feina per aquesta causa han amagat el motiu real de la seva absència.
Per donar resposta a aquesta realitat, l’Ajuntament de Barcelona va posar en marxa l’Acord de ciutat per cuidar la salut mental a la feina, impulsat conjuntament amb CCOO, UGT, Foment del Treball i PIMEC. Es tracta d’una estratègica comuna de ciutat per a la prevenció i la promoció de la salut mental en l’entorn laboral, a la qual es poden adherir totes les organitzacions interessades.