Acord de ciutat per cuidar la salut mental a la feina

El present acord, promogut per l’Ajuntament de Barcelona, conjuntament amb CC.OO., UGT, Foment del Treball i PIMEC, pretén refermar el compromís de la ciutat amb la promoció de mesures que ajudin a cuidar la salut mental en l’àmbit laboral. Per adherir-se a l’acord, cal omplir aquest formulari.

Totes les organitzacions o persones que estiguin interessades o involucrades a nivell professional en el camp de la salut laboral i/o que vulguin millorar l’abordatge de la salut mental a la seva organització poden enviar un correu a salutmentalfeina@bcn.cat per formar part de la Xarxa d’Empreses, organitzacions i professionals per a la Salut MEntal a la Feina (XESMEF).

Formar part de la XESMEF aporta els següents beneficis:

  • Rebre informacions de notícies i recursos sobre la salut mental a la feina.
  • Accedir a continguts formatius sobre la salut mental a la feina com ara cursos, webinars, etc..
  • Conèixer i fer conèixer bones pràctiques en salut mental a la feina
  • Participar en jornades periòdiques de la Xarxa

Tot i no ser un requisit per formar part de la XESMEF, animem les persones que s’hi apuntin a promoure l’adhesió de la seva empresa o organització a l’Acord de Barcelona per cuidar la Salut Mental a la Feina, que implica subscriure els 10 principis de l’Acord i la voluntat d’avançar en la implementació de mesures en relació a algun dels àmbits assenyalats, i compartir de forma anual informació i coneixement sobre les mesures i pràctiques que l’empresa està implementant en aquest àmbit.

Les organitzacions adherides a l’acord es comprometen al següent:

  • Contribuir en la millora de les condicions laborals per tenir cura de la salut mental en l’àmbit laboral. Cal oferir condicions laborals de qualitat com a element clau per a una bona salut mental. La feina ha de ser promotora de la salut mental.
  • Promoure que les empreses coneguin i posin a l’abast de les persones treballadores els recursos de ciutat per a la promoció i la cura de la salut mental.
  • Impulsar la capacitació per a tots els treballadors i treballadores per tal que coneguin els factors de l’entorn laboral que influencien en el benestar emocional i els que poden generar situacions de malestar psicològic. En particular, es pot promoure dins les plantilles i els equips la figura de “referents de benestar emocional”.
  • Facilitar formació sobre els recursos d’afrontament dels problemes mentals en l’àmbit laboral a equips de direcció i persones treballadores, i sobre els dispositius d’atenció a problemes de salut mental en l’àmbit laboral, ja siguin propis o externs.
  • Fomentar la integració laboral de les persones amb trastorns mentals, i que tots els agents de l’àmbit laboral treballin en la línia de la tolerància zero pel que fa a l’estigmatització en aquest àmbit.
  • Minimitzar l’exposició als factors de risc psicosocial a la feina: cal recordar que existeix l’obligació legal d’identificar-los i avaluar-los, i que cal establir prioritats d’actuació per obtenir unes condicions de treball adequades, que promoguin la salut física, mental i social de les persones treballadores.
  • Fomentar la implantació de programes específics de prevenció dels trastorns mentals dins l’àmbit de la promoció de la salut en el treball, amb la participació de les persones treballadores en la identificació de situacions de risc i cerca de solucions.
  • Combatre l’assetjament psicològic a la feina i la violència ocupacional d’origen extern, promovent l’aplicació dels protocols d’actuació que permeten tant l’adopció de mesures preventives com la detecció i abordatge dels possibles casos.
  • Introduir a l’empresa, i a la vigilància de la salut laboral, eines de detecció precoç de possibles problemes de salut mental.
  • Promoure la coordinació entre els serveis de prevenció de riscos laborals de les empreses i la xarxa de salut mental.

Veure llistat d'empreses i organitzacions adherides a l'Acord