La Setmana Santa és un dels períodes més importants del cristianisme. Commemora la passió, la mort i la resurrecció de Jesús i té lloc entre el Diumenge de Rams i el Diumenge de Resurrecció, és a dir, el dia de Pasqua. El Diumenge de Rams se celebra l’entrada triomfal de Jesús a Jerusalem, el Dijous Sant és la data de l’últim sopar, el Divendres Sant recorda la crucifixió i mort, el Dissabte Sant és dia de dol i espera i, finalment, el Diumenge de Pasqua se celebra la resurrecció. A través d’un vast i ric conjunt de pràctiques festives —processons, escenificacions teatrals i altres activitats litúrgiques i rituals—, la comunitat cristiana recorda i representa els darrers moments de Jesucrist a la terra, el que es coneix com la passió, la mort i la resurrecció.
Enguany la Setmana Santa (segons el calendari gregorià) serà del 24 al 31 de març de 2024.
Les dates de la Setmana Santa estan determinades pel calendari lunar (tal com s’indica a la Bíblia): el primer diumenge del calendari gregorià després de la lluna plena posterior a l’inici de la primavera a l’hemisferi nord és el Diumenge de Pasqua (o Diumenge de Resurrecció); així, el diumenge anterior és el Diumenge de Rams. Les esglésies occidentals i orientals utilitzen calendaris diferents per determinar el dia de Pasqua (el calendari gregorià a Occident i el calendari julià a Orient); per tant, les dates de celebració de la Setmana Santa poden variar. Enguany, el calendari gregorià marca l’inici de la Setmana Santa el 24 de març, amb el Diumenge de Rams, la qual s’acabarà el dia de Pasqua, el 31 de març. Al calendari julià (esglésies orientals), començarà el dia 28 d’abril amb el Diumenge de Rams i s’acabarà el dia de Pasqua, el 5 de maig.
Per a les persones catòliques, la Setmana Santa és un temps de recolliment, de penediment dels propis pecats, de recordar el patiment de Jesús, que és fill de Déu i que va morir a la creu; també és temps de celebrar-ne la resurrecció, que representa la vida eterna al costat de Déu per a totes les persones cristianes.
Benedicció de Rams, processons i viacrucis:
La benedicció de Rams es fa el Diumenge de Rams i commemora l’arribada de Jesucrist a Jerusalem per a la celebració de la Pasqua jueva. Segons la Bíblia, Jesucrist hi va entrar muntant un ase i va ser rebut amb alegria pels habitants de la ciutat, que el lloaven alçant palmes i branques de llorer i olivera.
Les processons de Setmana Santa són celebracions devocionals que commemoren diferents episodis dels darrers dies de Jesucrist, de la seva mort a la creu i resurrecció. Són celebracions religioses en què persones, principalment pertanyents a confraries i germandats, traslladen una o diverses imatges sagrades al llarg d’un recorregut pels carrers de la ciutat. Les processons han estat celebracions populars i avui dia són una tradició a la ciutat.
El viacrucis és una pràctica devocional de caire meditatiu que recorda la passió de Jesús davant les catorze estacions, que representen els episodis del camí de la creu, i que acaba amb les estacions de la crucifixió i l’enterrament.
Celebracions catòliques de Setmana Santa a Barcelona:
A Barcelona es fan diversos actes a la via pública. Més enllà de les benediccions de Rams que organitzen les esglésies, se celebren diverses processons i viacrucis, com són la Burreta, les processons de Nuestro Padre Jesús del Gran Poder i de María Santísima de la Esperanza Macarena, organitzades per la Pontificia y Real Hermandad de Nuestro Padre Jesús del Gran Poder y María Santísima de la Esperanza Macarena; la processó del Santíssim Crist de la Bona Mort, organitzada per la congregació del mateix nom; el Viacrucis de la Sang, organitzat per la Reial i Il·lustre Arxiconfraria de la Puríssima Sang de Nostre Senyor Jesucrist; la processó de la Virgen de las Angustias y el Santísimo Cristo de la Misericordia, organitzada per la Hermandad y Cofradía de Nuestra Señora de las Angustias de Barcelona, o el viacrucis de la Catedral, entre d’altres.
El Consell General de Germandats i Confraries de l’Arxidiòcesi de Barcelona reuneix, aproximadament, 80 germandats i confraries.
La comunitat catòlica a Barcelona:
El primer col·lectiu cristià a Barcelona del qual es té notícia pertany al segle III, i des del segle IV la ciutat va esdevenir seu episcopal. Així, diversos documents recullen la vida de Sant Cugat, Sant Pacià o Santa Eulàlia, que esdevindria patrona de la ciutat. Avui dia, la ciutat de Barcelona forma part de l’Arxidiòcesi de Barcelona, òrgan de govern on trobem l’arquebisbe, els bisbes auxiliars i la cúria (les delegacions responsables dels diversos àmbits).
Per Setmana Santa, a Barcelona, com a moltes altres ciutats, tenen lloc actes, processons i celebracions dins el marc de la reflexió, la fraternitat i l’espiritualitat. Aquest any la ciutat de Barcelona serà escenari de diversos actes catòlics de Setmana Santa, alguns dels quals són:
DISTRICTE DE CIUTAT VELLA:
- Benedicció de palmes i rams (Diumenge de Rams, 24 de març):
- A les 11.00 hores, al pla de la Seu. Organitza: Catedral de Barcelona.
- D’11.45 a 12.15 hores, a la plaça del Pedró. Organitza: Parròquia de la Mare de Déu del Carme.
- D’11.00 a 11.30 hores, a la plaça de la Barceloneta. Organitza: Parròquia de Sant Miquel del Port.
- De 9.15 a 10.00 hores i de 17.15 a 18.00 hores, a la plaça de Sant Agustí. Organitza: Parròquia de la Immaculada Concepció i Sant Lorenzo Ruiz.
- D’11.45 a 12.00 hores, a la plaça del Pi i la plaça de Sant Josep Oriol. Organitza: Parròquia de Santa Maria del Pi.
- D’11.30 a 12.15 hores, als Jardins de Sant Pau (davant de la porta de l’església). Organitza: Parròquia de Sant Pau del Camp.
- Pas de la Burreta: el 24 de març (Diumenge de Rams), de 10.00 a 13.00 hores. Des de la plaça de Sant Agustí, passant pel carrer de l’Hospital, les Rambles, el carrer de Santa Anna, l’avinguda del Portal de l’Àngel, el carrer de Cucurulla, el carrer de la Portaferrissa, les Rambles, el pla de la Boqueria, el carrer de l’Hospital i amb final a la plaça de Sant Agustí. Organitza: Pontificia y Real Hermandad y Cofradía de Nazarenos de Nuestro Padre Jesús del Gran Poder y María Santísima de la Esperanza Macarena de Barcelona.
- Processó de la Bona Mort: el 24 de març (Diumenge de Rams), de 17.30 a 21.30 hores. Des del carrer de Santa Anna, passant per l’avinguda del Portal de l’Àngel, el carrer dels Arcs, la plaça Nova, el carrer del Bisbe, la plaça de Sant Jaume, les Rambles, el carrer de Santa Anna i amb final a la parròquia de Santa Anna. Organitza: Congregació del Santíssim Crist de la Bona Mort (Parròquia de Santa Anna).
- Solemníssim Viacrucis de la Sang: el 28 de març (Dijous Sant), de 21.00 a 22.30 hores. Des de la plaça del Pi, passant per la plaça de Sant Josep Oriol, el carrer de la Palla, el carrer dels Banys Nous, el carrer del Call, la plaça de Sant Jaume, el carrer del Bisbe, el carrer de la Pietat, el carrer dels Comtes, el pla de la Seu, el carrer de Santa Llúcia, el carrer del Bisbe, la plaça Nova, el carrer dels Boters, la plaça de Cucurulla, el carrer del Pi i amb final a la plaça del Pi. Organitza: Reial i Il·lustre Arxiconfraria de la Puríssima Sang de Nostre Senyor Jesucrist de Barcelona.
- Processó Nuestro Padre Jesús del Gran Poder y María Santísima Esperanza Macarena: el 29 de març (Divendres Sant), de 17.00 a 23.00 hores. Des de la plaça de Sant Agustí, passant pel carrer de l’Hospital, el pla de la Boqueria, les Rambles, el carrer de Santa Anna, el carrer dels Arcs, l’avinguda de la Catedral, la plaça Nova, el carrer dels Boters, el carrer del Pi, la plaça del Pi, el carrer del Cardenal Casañas, el Pla de la Boqueria, el carrer de l’Hospital i amb final a la plaça de Sant Agustí. Organitza: Pontificia y Real Hermandad y Cofradía de Nazarenos de Nuestro Padre Jesús del Gran Poder y María Santísima de la Esperanza Macarena de Barcelona.
- Processó de Nuestra Señora de las Angustias: el 29 de març (Divendres Sant), de 18.30 a 23.30 hores. Des de l’església de Sant Jaume, passant pel carrer de Ferran, les Rambles, el carrer del Cardenal Casañas, la plaça del Pi, la plaça de Sant Josep Oriol, el carrer de la Portaferrissa, la plaça Cucurulla, el carrer dels Boters, el pla de la Seu, el carrer de Santa Llúcia, el carrer del Bisbe, la plaça de Sant Jaume, el carrer de Ferran i amb final a l’església de Sant Jaume. Organitza: Hermandad y Cofradía de Nuestra Señora de las Angustias de Barcelona.
- Adoració a Jesucrist Crucificat de Lepant. Sermó de les Set Paraules predicat: el 29 de març (Divendres Sant), a les 15.00 hores. Sortirà el Crist de Lepant a la porta de la Catedral i al pla i l’avinguda de la Seu. Organitza: Catedral de Barcelona.
- Viacrucis de la Catedral: el 29 de març (Divendres Sant), a les 19.00 hores, a l’avinguda de la Catedral. Organitza: Catedral de Barcelona.
- Dissabte de Glòria: el 30 de març (Dissabte Sant), de 19.30 a 20.30 hores, a la plaça de Sant Agustí. Organitza: Parròquia de la Immaculada Concepció i Sant Lorenzo Ruiz.
- Diumenge de Resurrecció: el 31 de març (Diumenge de Pasqua o de Resurrecció), de 9.00 a 10.00 hores, a la plaça de Sant Agustí. Organitza: Parròquia de la Immaculada Concepció i Sant Lorenzo Ruiz.
DISTRICTE DE L’EIXAMPLE:
- Benedicció de palmes i rams (Diumenge de Rams, 24 de març)
- Al matí. Processó des de la parròquia de Sant Eugeni I Papa a la parròquia de la Mare de Déu del Pilar. Organitza: Parròquia de la Mare de Déu del Pilar i parròquia de Sant Eugeni I Papa.
- A les 11.30 hores i a les 13.00 hores, davant de la parròquia de la Verge de la Medalla Miraculosa. Organitza: Parròquia de la Verge de la Medalla Miraculosa.
- A les 11.30 i a les 12.30 hores, entre l’avinguda Mistral i el carrer de Rocafort. Organitza: Parròquia de la Preciosíssima Sang de Nostre Senyor Jesucrist.
- Viacrucis: el 24 de març (Diumenge de Rams), de les 17.30 a les 18.30 hores, al carrer del Consell de Cent (entre el carrer de Rocafort i el carrer de Calàbria). Organitza: Parròquia de la Verge de la Medalla Miraculosa.
- Viacrucis: el 29 de març (Divendres Sant), d’11.00 a 12.00 hores. Recorregut: des del carrer del Consell de Cent, 110, passant pel carrer del Comte d’Urgell i acabant al carrer de la Diputació, 149. Organitza: Parròquia de la Verge de la Medalla Miraculosa.
DISTRICTE DE SANTS-MONTJUÏC:
- Benedicció de palmes i rams (Diumenge de Rams, 24 de març):
- A les 10.00 hores, a l’església del Sant Àngel Custodi. Organitza: Unitat Parroquial Santa Dorotea / Sant Àngel Custodi.
- De 10.30 a 12.30 hores, a la plaça del Sortidor. Organitza: Parròquia de la Mare de Déu de Lourdes.
- A les 11.00 hores, a la placeta del davant de Sant Medir. Organitza: Parròquia de Sant Medir.
- D’11.30 a 12.30 hores, a la plaça de Sant Cristòfol. Organitza: Parròquia de Sant Bartomeu.
- De 12.00 a 12.30 hores, als jardins de Can Mantega. Organitza: Parròquia de Sant Joan Maria Vianney.
- A les 12.00 hores, a l’església de Santa Dorotea. Organitza: Unitat Parroquial Santa Dorotea / Sant Àngel Custodi.
- A les 12.30 hores, a la plaça de Bonet i Muixí. Organitza: Parròquia de Santa Maria de Sants.
- Al matí, a la plaça de l’església. Organitza: Parròquia de Sant Cristòfol.
- Processó i viacrucis: el 29 de març (Divendres Sant), de 8.00 a 9.00 hores, a la plaça de Can Mantega. Organitza: Parròquia de Sant Joan Maria Vianney.
- Processó: el 29 de març (Divendres Sant), de 9.30 a 14.30 hores, des de la plaça de la Bella Dorita fins al Castell de Montjuïc. Organitza: Parròquia de la Immaculada Concepció i Sant Lorenzo Ruiz.
- Viacrucis: el 29 de març (Divendres Sant), de 17.30 a 19.30 hores, a la plaça de Sant Cristòfol. Organitza: Parròquia de Sant Cristòfol.
- Passió del Senyor: el 29 de març (Divendres Sant), a les 18.00 hores, a l’església de Santa Dorotea. Organitza: Parròquia de Santa Dorotea.
- Viacrucis: el 30 de març (Dissabte Sant), a les 10.00 hores, a l’església de Santa Dorotea. Organitza: Unitat Parroquial Santa Dorotea / Sant Àngel Custodi.
- Vigília pasqual: el 30 de març (Dissabte Sant), a les 18.00 hores, a l’església del Sant Àngel Custodi. Organitza: Unitat Parroquial Santa Dorotea / Sant Àngel Custodi.
DISTRICTE DE LES CORTS:
- Viacrucis: el 29 de març (Divendres Sant). Organitza: Parròquia de Santa Tecla.
- Viacrucis: el 29 de març (Divendres Sant), a les 20.00 hores, a la plaça de la Concòrdia. Organitza: Parròquia de Santa Maria del Remei.
DISTRICTE DE SARRIÀ-SANT GERVASI:
- Processó de Rams: el 23 de març, de 19.00 a 20.00 hores, recorregut des del carrer de Sant Magí, el carrer de la Torre, la plaça de Mañé i Flaquer, el carrer de Vallirana i fins al carrer de Francolí. Organitza: Parròquia de Santa Joaquima de Vedruna.
- Benedicció de palmes i rams (Diumenge de Rams, 24 de març)
- A les 10.15 i a les 12.45 hores. Processó: de les 10.05 a les 12.45 hores, pel carrer de Mas Yebra. Organitza: Parròquia de Santa Cecília.
- D’11.30 a 12.15 hores a la plaça de Ferran Casablancas. Organitza: Parròquia de la Verge de la Pau.
- D’11.30 a 12.30 hores. Petita processó: per la plaça de Mañé i Flaquer, el carrer de Vallirana i el carrer de Francolí. Organitza: Parròquia de Santa Joaquima de Vedruna.
- A les 10.30 hores, al Monestir de Sant Pere de les Puel·les. Organitza: Monestir de Sant Pere de les Puelles.
- A les 11.40 hores, a la parròquia del Sagrat Cor del Tibidado. Organitza: Parròquia del Sagrat Cor del Tibidabo.
- A les 12.45 hores, a la parròquia de Santa Agnès. Organitza: Parròquia de Santa Agnès.
- Viacrucis: el 29 de març (Divendres Sant), de 12.00 a 13.00 hores. Recorregut: des del carrer de la Gleva, el carrer de Sant Hermenegild, el carrer de Sant Guillem i el carrer de Francolí. Organitza: Parròquia de Santa Joaquima de Vedruna.
- Viacrucis: el 29 de març (Divendres Sant), de 10.45 a 12.00 hores, pel carrer Major de Sarrià. Organitza: Parròquia de Sant Vicenç de Sarrià.
- Vigília pasqual: el 30 de març (Dissabte Sant), de 22.30 a 23.30 hores, al carrer de Sant Guillem i al carrer de Francolí. Organitza: Parròquia de Santa Joaquima de Vedruna.
DISTRICTE DE GRÀCIA:
- Benedicció de palmes i rams (Diumenge de Rams, 24 de març)
- D’11.45 a 13.00 hores, als jardins de La Sedeta. Organitza: Parròquia de l’Immaculat Cor de Maria.
- D’11.00 a 11.30 hores, a la plaça de la Barceloneta. Organitza: Parròquia de Sant Joan de Gràcia.
- Viacrucis: el 29 de març (Divendres Sant), de 10.30 a 13.00 hores. Recorregut: espais públics del Park Güell, entrant per la carretera del Carmel i acabant al Turó de les Tres Creus. Organitza: Asociación de Fieles San Benito.
DISTRICTE D’HORTA-GUINARDÓ:
- Benedicció de palmes i rams (Diumenge de Rams, 24 de març)
- Al matí, al passeig de la Vall d’Hebron, 130. Organitza: Parròquia de Sant Crist.
- Al matí. Organitza: Parròquia de la Mare de Déu del Mont Carmel.
DISTRICTE DE NOU BARRIS:
- Viacrucis: el 29 de març (Divendres Sant), de 9.30 a 11.30 hores. Organitza: Parròquia de la Mare de Déu de Fàtima.
DISTRICTE DE SANT ANDREU:
- Benedicció de palmes i rams (Diumenge de Rams, 24 de març)
- Al matí, als jardins de les Dones de la Motor Ibèrica. Organitza: Parròquia de Sant Andreu de Palomar.
- Al matí. Organitza: Parròquia de Crist Rei.
- De 12.00 a 12.30 hores, a la plaça de Ferran Reyes. Organitza: Parròquia de Sant Joan Bosco.
- Viacrucis: el 29 de març (Divendres Sant). Organitza: Parròquia de Sant Pius X.
DISTRICTE DE SANT MARTÍ:
- Benedicció de palmes i rams (Diumenge de Rams, 24 de març)
- A les 10.45 hores davant de la parròquia. Petita processó des de la parròquia de Sant Lluís Gonzaga, passant pel carrer de la Selva de Mar, rambla de Guipúscoa, carrer de Cantàbria, carrer de la Selva de Mar i tornant a la parròquia. Organitza: Parròquia de Sant Lluís Gonzaga.
- A les 11.00 i a les 13.00 hores. Organitza: Parròquia de Sant Martí de Provençals.
- A les 11.00 hores, al carrer de Pere IV, 398. Organitza: Parròquia del Sagrat Cor de Jesús.
- A les 12.00, a la plaça de Sant Bernat Calbó, 3. Organitza: Parròquia de Santa Maria del Taulat i Sant Bernat Calbó.
- A les 12.15 hores, davant de la parròquia. Petita processó pel carrer de Ramon Turró, entre el carrer de Badajoz i el carrer de Calàbria. Organitza: Parròquia de Sant Francesc d’Assís.
- Al matí. De les 10.45 a les 12.30 hores, petita processó pel carrer de Ramon Turró, carrer de Llull, carrer de la Selva de Mar, passeig del Taulat, carrer de Provençals i finalitzant al carrer de Ramon Turró amb Provençals. Organitza: Parròquia de Sant Francesc de Pàola.
- Viacrucis: el 29 de març (Divendres Sant), d’11.00 a 12.00 hores. Recorregut: carrer de Ramon Turró, carrer d’Àvila, avinguda d’Icària, parada de davant de la parròquia del Patriarca Abraham —entre el carrer de Jaume Vicenç Vives i el carrer del Bisbe Josep Climent— carrer de Badajoz i final al carrer de Ramon Turró. Organitza: Parròquia de Sant Francesc d’Assís.
L’esdeveniment més important de la Setmana Santa (segons el calendari gregorià) per a les esglésies evangèliques és el culte de la resurrecció (el Diumenge de Pasqua), en què moltes esglésies fan una celebració especial per commemorar Crist i Crist ressuscitat. Aquesta expressió del Crist ressuscitat els acompanya tots el dies de l’any, per això a les creus evangèliques no hi figura la imatge de Crist.
Per a les esglésies ortodoxes, la Pasqua (o Diumenge de Resurrecció) és la celebració més important de l’any. Totes les esglésies la celebren seguint el calendari julià, a diferència d’altres esglésies cristianes que segueixen el calendari gregorià. Al llarg de la setmana celebren la Divina Litúrgia, el Dijous Sant i el Divendres Sant; el Dissabte Sant celebren les vespres i matines. És habitual que el Diumenge de Pasqua es facin processons portant l’evangeli, la icona de la resurrecció i espelmes. Enguany el Diumenge de Pasqua o de Resurrecció per a les esglésies ortodoxes serà el 5 de maig.
Una de les celebracions més importants per a la comunitat de testimonis cristians de Jehovà és la mort de Jesús, que és el 14 del nissan (el calendari lunar bíblic). Els testimonis no consideren com a sants els dies de la mort i la resurrecció. No celebren la resurrecció, ja que interpreten que a la Bíblia Jesús va manar celebrar la seva mort, no la seva resurrecció. Enguany el Memorial de la Mort de Jesús tindrà lloc el diumenge 24 de març. Podeu trobar més informació AQUÍ.
L’Església Adventista del Setè Dia aprofita les dates de Setmana Santa (segons el calendari gregorià) per recordar els episodis i les lliçons de l’última setmana de Jesús abans de morir a la creu. No es fan celebracions especials; a les seves esglésies dediquen moments de lectura i reflexió sobre la Paraula sobre aquest tema tan essencial, en el marc dels cultes habituals de cada dissabte.
L’Església de Jesucrist dels Sants dels Darrers Dies, coneguts com a mormons, sí que reconeixen la Setmana Santa (basant-se en el calendari gregorià), tot i que no es fan celebracions especials. Als seus centres de culte, les estaques, dediquen moments de lectura i reflexió al voltant dels darrers dies de Jesús i posen un èmfasi especial en el dia de la resurrecció.
-
Podeu llegir l’article de la Pasqua cristiana ortodoxa AQUÍ.
-
I l’article “Setmana Santa: la celebren totes les tradicions cristianes de la mateixa manera? No!” AQUÍ.
-
Consulteu el fullet Celebracions catòliques de Setmana Santa AQUÍ.