Coca de Sant Joan: origen i tradició
Ja és aquí Sant Joan, una de les festes més destacades a Catalunya! Totes les festes tenen les seves tradicions, i per Sant Joan tenim els focs artificials i productes com el cava, els musclos o el més popular d'aquesta festivitat, la coca de Sant Joan.
Sabeu l'origen i el perquè de la coca de Sant Joan? No? Us ho expliquem!
La nit del 23 al 24 de juny era la celebració del solstici d'estiu, significa la prolongació del dia. Aleshores, a l’era precristiana, es feia el culte al Déu Sol, i una de les tradicions d'aquesta celebració era menjar una espècie de berlina (més gran de les que es venen avui en dia), que era un dolç de forma circular semblant al sol.
Amb el posicionament del cristianisme, a mitjans del segle V, aquesta festivitat va canviar. Es va passar a dir ‘la nit de Sant Joan’ per ser el mateix dia que va néixer Joan Baptista, un predicador venerat per tot el cristianisme.
Igual que el nom de la festivitat, també va canviar el menjar: va passar de ser una berlina gran a la coca de Sant Joan que coneixem avui en dia. Un dolç amb base de brioix que té bastantes variacions, tot i que la més popular és amb fruites i pinyons.
Una dada curiosa: la coca, per tradició, ha de ser el doble de llarg que d’ample. Aquesta proporció és la representació del solstici d'estiu: el dia (la llargada) i la nit (l'amplada).
Als inicis d'aquesta festivitat, la gent feia la massa de la coca a casa seva, i un cop elaborada, la portaven als forners perquè l’enfornessin. Avui en dia, això ha canviat! La majoria de la gent va a comprar la coca de Sant Joan als forns. Només a Barcelona es venen cada any més de mig milió de coques artesanes.
Un exemple el podem trobar al mercat de la Concepció, al Forn l’Eixample, on, a banda de les coques tradicionals, també les fan de cabell d'àngel, de nutella i de pasta de full i crema.
Un altre exemple el tenim al forn La Torna, ubicat als mercats de Santa Caterina i de la Boqueria, on trobareu coques de Sant Joan per a tots els gustos: albercoc, mango, cirera, xocolata blanca i negra, té matxa, mel i mató... I si preferiu preparar-la a casa, ofereixen la possibilitat de comprar la massa, elaborada a base de farina, llevat, sucre, ou, mantega, sal, llet i ratlladura de llimona. A més a més, tenen opcions veganes!