Ha arribat el dia de la costella, dia d’embrutar-se les mans!
Ha arribat el dia de la costella, una de les peces més valuoses i cobdicioses quan volem preparar una bona carn. Avui aprofitarem per conèixer millor les varietats de costella i presentar una receptes.
El primer que cal tenir en compte quan parlem de la costella és que no es tracta d’una peça de carn exclusiva. És a dir, la gran majoria d’animals que consumim en tenen. No obstant això, el consum d’aquesta peça que tant agrada té especial protagonisme en tres carns diferents: porc, vedella i xai.
Al Mercat d’Hostafrancs podeu visitar la parada Carnisseries Coll - Sans. En Josep, que porta 40 anys al sector, us atendrà i us farà grans recomanacions sobre les costelles de xai i vedella. En el cas del xai, en Josep explica que les costelletes són el tall més demandat de tota la costella, ja que la carn està adherida a l’os i tenen la fama de ser les més gustoses.
Si visiteu el Mercat de Sants trobareu la parada Artesans carnissers des de 1978. Allà hi ha en Joaquim que fa 45 anys que treballa al mercat i us explicarà amb profunditat les característiques de la vedella i el xai que ven. Coneixereu que les costelles de vedella es troben adherides a la dorsal alta de l’animal, una zona en què no hi ha gaire moviment de l’animal i, en conseqüència, és una peça més tendra i sucosa. A més, si teniu curiositat, en Joaquim us dirà les varietats de talls que es poden aconseguir d’aquesta carn.
També al Mercat de Sants hi ha la parada d’en Carlos: Aviram, ous i carn. A la parada tindreu l’opció de comprar costelles de xai o de vedella i aprendre diferents receptes amb les quals gaudir d’un gran àpat. Una d’elles és les costelles de xai i patates al forn. Una recepta senzilla per la qual necessitareu els següents ingredients:
- 700 g de costelles de xai
- 3 patates
- Una ceba
- Romaní
- Farigola
- Pebre negre
- Sal
- Oli d'oliva
- Vi blanc
Elaboració:
- Netegem, pelem i tallem a rodanxes les patates i la ceba. Un cop fet, ho retirem.
- En una safata afegim oli d’oliva per col·locar al fons les patates i ceba que hem preparat.
- Afegim sal, farigola, romaní i pebre al gust. Tornem a tirar un raig d’oli d’oliva per sobre les patates i la ceba.
- Aboquem una copa de vi blanc a la safata.
- Col·loquem les costelles dins la safata i les condimentem al gust.
- Posem la safata al forn durant 40 minuts a 180 graus. Cal estar atents per girar les costelles perquè quedin daurades banda i banda.
Un cop ho traieu del forn estarà llest per servir i gaudir d’un plat exquisit!
Si preferiu el porc, no us preocupeu perquè als mercats hi trobareu carn de qualitat. Seguint al Mercat de Sants, hi ha la parada La Molina. Allà s’hi troba la Manuela, una veterana del mercat, que us parlarà sobre les costelles de porc, carn estrella de la parada. Les costelles de porc són un dels talls més populars d’aquesta carn i estan situades prop del llom. Es tracta d’un aliment ric en proteïnes.
A només deu minuts de Sants, al Mercat d’Hostafrancs, podreu conèixer la Juani de la parada Cansaladaries Aldomá. La Juani és una apassionada de la cuina i us recomanarà diferents opcions per cuinar les costelles de porc: rostida a la graella, cuita, al forn o fregida.
No dubteu a aprofitar les múltiples parades que acullen els mercats amb les diferents variants de costella. Els paradistes us aconsellaran amb receptes per llepar-se els dits!