A la primavera, és època d’espàrrecs!
A la primavera, l’època més acolorida de l’any, arriba el bon temps i també fruites i verdures de temporada com les maduixes, les cireres, els albercocs, les faves, l’enciam, la ceba tendra, i els espàrrecs!
Avui, parlarem dels espàrrecs, una de les hortalisses més apreciades en la gastronomia. Els espàrrecs són les tiges i brots tendres de l’esparreguera. Els podem trobar silvestres als boscos mediterranis a l’inici de la primavera, o de cultiu.
Els espàrrecs silvestres són els llargs i prims, i de color verd, que es recullen a la primavera als boscos mediterranis i són de gust més intents. En canvi, els de cultiu, poden ser de color blanc quan creixen sota terra, o verds si estan en contacte amb la llum del sol.
El seu component principal és l'aigua, amb més d'un 92%, i tenen un alt contingut en vitamines i en fibra. Posseeix també una gran quantitat d'àcid fòlic, que contribueix a la creació de cèl·lules noves, i que fa que la pell tingui millor aspecte, i tenen una funció diürètica, poc contingut calòric i són rics en potassi, elements que ajuden en la retenció de líquids.
Els espàrrecs es poden cuinar al vapor, a la planxa, al forn o fregits, i en tota classe de preparacions, des de sopes, cremes, en truites, en amanides, en remenats, en pizzes... així que són tota una joia culinària! Com a consell, a l'hora de triar els espàrrecs, ens hem de fixar que les puntes estiguin tancades i siguin fermes, i la millor manera de conservar-los a la nevera és embolicant-los amb un drap humit.
Al Mercat de la Boqueria ja hi podeu trobar espàrrecs tant verds com blancs. A Morilla Fruites en tenen de la varietat verda, i la Rosa ens explica que és una varietat molt comuna i la més versàtil, ja que els pots cuinar de moltes maneres. Ens dona un truc perquè et sigui més fàcil cuinar-los: posar-los uns dos minuts al microones perquè s'estovin. Una vegada ho tens, simplement passar-los per la planxa volta i volta, amb una mica d'oli, pebre i sal al gust, i llest! Aquesta és la manera de degustar-los millor, però si no, també ens recomana fer-los en una truita amb allets, o amb un saltejat. Fàcil i deliciós!
A la parada Fruites i Verdures Soley, també n’hi trobareu de verds i de blancs. La temporada d’espàrrecs ha començat aquest mes, i durant el que queda d’abril i de maig en podreu trobar, així que aprofiteu!
Per acabar, els xefs Òscar Manresa i Manel Armengol ens van donar uns consells a l'acte de presentació de la Fira d'Espàrrecs de Gavà 2023, que es va celebrar a l'Espai Boqueria el passat mes d'abril, i que volem compartir amb vosaltres. Els xefs ens expliquen que la millor manera de bullir un espàrrec és lligat i dret, perquè la punta quedi cruixent. Simplement, s'ha de posar aigua a bullir, i quan fa el primer bull, tirar l'espàrrec durant cinc minuts. Una vegada llest, s'ha de treure de l'aigua i deixar-los reposar, tapats amb un paper film, i ells sols s'acaben de posar a to.
A més, han d'estar ben nets i ben pelats, i tallar-los una mica el cul, ja que els fa més amargs i més estellosos.
I ara, només queda gaudir-los!