L’OMIC segueix prestant els seus serveis de forma telemàtica, presencial i a través del telèfon 010. Les  consultes o reclamacions s'han de fer preferiblement de forma telemàtica.
Per a aquelles consultes o reclamacions que requereixin atenció presencial, cal concertar cita prèvia al portal de tràmits municipal ajuntament.barcelona.cat/cita/omic, trucant al 010, o als Quiosc de tràmits municipals

El consum responsable

El consum és una activitat omnipresent a les nostres vides. Quan triem com consumim, en certa mesura, triem com volem viure

El consum responsable és una proposta que anima a les persones, als grups i la societat a prendre consciència dels efectes de les nostres pràctiques de consum. Ens encoratja a incorporar, de mica en mica, nous hàbits que tinguin efectes positius tant en la nostra salut i qualitat de vida com en l’economia local, la societat i el medi ambient. Aposta per un consum que tingui també en compte els seus efectes en el mitjà i llarg termini, i per ajudar, quan sigui possible, a l'organització col·lectiva i al suport a alternatives com les entitats i empreses d'economia social i solidària. 

Des de l’Ajuntament de Barcelona apostem pel consum responsable. En primer lloc predicant amb l'exemple, a través de la contractació pública sostenible. I també facilitant que ciutadania, entitats i empreses puguin incorporar pràctiques i ofertes de consum compromeses amb un model socioeconòmic més just i sostenible. Per això hem elaborat propostes estratègiques com l’Estratègia d’Impuls del Consum Responsable 2016-2019, el Pla d'impuls de l'economia Social i Solidària, o el Pla Clima, entre d'altres.

L'OMIC, amb una llarga trajectòria en la informació i el suport a la ciutadania per conèixer els seus drets i deures en matèria de consum, està també compromesa en incorporar la mirada del consum responsable en la seva informació. Trobaràs consells i recomanacions pràctics aquí.

A més, l'OMIC comparteix instal·lacions amb l'Espai Consum Responsable, equipament municipal especialitzat en la promoció d'una nova cultura del consum.

Per què ho fem?

  • Perquè ens pot apropar a estils de vida més senzills, saludables i satisfactoris. I a un agradable sentiment de major coherència amb els nostres valors.
  • Perquè mitjançant el consum responsable podem dinar suport i enfortir pràctiques econòmiques i situacions laborals més justes i sostenibles.
  • I perquè ens ajuda a posar el nostre gra de sorra en el complex i difícil procés de repensar i transformar el nostre model socioeconòmic i lluitar contra el canvi climàtic.

Troba tota la informació, activitats i recursos al teu abast a barcelona.cat/consumresponsable.

 

ELS PRINCIPIS DEL CONSUM RESPONSABLE

ECONOMIA SOCIAL I SOLIDÀRIA

Prioritza la satisfacció de les necessitats de les persones per sobre del lucre i actua amb valors democràtics, sostenibles, de participació i inclusió, etc.

ALIMENTACIÓ AGROECOLÒGICA

Basada en una producció que respecta els drets de les persones treballadores, preserva els equilibris dels ecosistemes i posa en valor la cultura de la terra.

PROXIMITAT

Productes que venen de l’entorn proper i potencien el teixit econòmic local i la sostenibilitat ambiental.

CURA DE LES PERSONES

Posa les persones al centre, promou l’ocupació de qualitat i la integració de col·lectius vulnerables.

BON VIURE

Producte o servei que fomenta la pràctica d’estils de vida sostenibles i saludables.

GESTIÓ DEMOCRÀTICA

Promou una participació activa i igualitària de totes les persones membres de la iniciativa en la presa de decisions.

COMERÇ JUST

Relació comercial justa, sobretot entre el nord i el sud, basada en valors socials i ambientals.

PRODUCCIÓ SOSTENIBLE

Incorpora la reducció del consum d’aigua, energia i matèries primeres i minimitza els residus.

PREVENCIÓ DE RESIDUS

Productes que eviten la generació de residus, ja que duren més, són reparables, de baix consum, amb el mínim envasat o amb l'embolcall de menys impacte.