Més recàrrec municipal al turisme per finançar serveis públics
Des de l’1 d’octubre l’impost turístic municipal passa de 3,25 a 4 euros per persona i nit, el màxim legal que permet la normativa. La mesura s’emmarca en l’estratègia municipal de gestió del turisme i ha de contribuir a finançar els serveis públics de la ciutat amb més pressió de l’activitat turística.
Dues joves turistes amb maletes en un carrer de la ciutat
L’1 d’octubre va entrar en vigor el recàrrec turístic municipal de 4€, el màxim legal permès per la normativa, que s’aplicarà a tothom qui s’allotgi a la ciutat i en totes les categories d’establiments turístics.
L’increment de la recaptació, que s’estima en uns vint milions d’euros addicionals, servirà per incrementar el retorn social del turisme i finançar serveis ordinaris de la ciutat, com la neteja, la seguretat, l’enllumenat públic o el transport, dels quals els visitants fan un ús intensiu.
També contribuirà a finançar el Pla d’espais de gran afluència (EGA), per gestionar les zones amb més ocupació o saturació i contribuir a millorar la convivència entre veïnat i visitants amb mesures com l’increment del nombre d’agents cívics, la millora de l’espai públic, la gestió dels fluxos de turistes o la dinamització del comerç local en aquests espais.
Finalment, una part de la recaptació del recàrrec es destinarà a projectes que fomentin les fires i els congressos que ajudin a diversificar l’economia de la ciutat, hi aportin valor i n’afavoreixin el dinamisme.
Sumant els ingressos provinents del recàrrec 100% municipal i del 50% que pertoca a la ciutat de l’impost sobre les estades en establiments turístics (IEET), que liquida la Generalitat, Barcelona recaptarà més de 115 milions d’euros.
L’augment de la tarifa es va aprovar provisionalment a finals de juliol al Plenari municipal, amb un ampli suport dels grups municipals. Ara, en no haver-se presentat al·legacions durant el període d’informació pública, ha quedat automàticament aprovat.