La Barcelona postolímpica va reforçar la seva condició de Ciutat de Congressos afegint aquest edifici al seu parc d’instal•lacions, que situa la ciutat en una altra dimensió

El Centre de Convencions Internacional de Barcelona és un dels elements senyera del Fòrum de les Cultures del 2004. Es tracta de la instal·lació per a aquests usos més gran d’Europa i destaca per la seva arquitectura d’avantguarda que ha estat objecte de diversos reconeixements.

Amb una ubicació privilegiada al districte tecnològic i de negocis, està format per dos edificis de disseny singular i revolucionari: el CCIB pròpiament dit i l’Edifici Fòrum, que allotja l’Auditori Fòrum. Ambdós estan units per una rambla de connexió subterrània.

Ones i socs

El disseny de la façana obeeix al màxim respecte per l'entorn paisatgístic i dona protagonisme a la llum. La formen tot de planxes d’acer perforades col·locades de forma serpentejant que li atorguen línies sinuoses, com una pell ondulant.

En el seu ampli vestíbul destaca l'escultura suspesa que recorda l'entramat de gelosies dels socs àrabs, l’estructura de la qual està formada per textos de la novel·la de ciència ficció The Drowned World.

Patrimoni arquitectònic de la ciutat, el CCIB és obra de l’arquitecte espanyol José Luis Mateo, mentre que l’Edifici Fòrum és un projecte dels arquitectes suïssos Herzog i De Meuron.

Dades que tallen el singlot

Les xifres del CCIB deixen amb un pam de nas: sala de convencions per a 15.000 persones, 100.000 metres quadrats de superfície hàbil, 46 sales de reunions, auditori per a 3.000 persones... A més, les dues torres adjuntes al propi edifici, que estan formades per un conjunt sòlid tallat a mitja altura que deixa com suspesa en l’aire la part superior, es destinen a hotel i oficines.