El Consell Municipal dona llum verda a la MPGM del Clot i el Camp de l'Arpa
La iniciativa normativa té com a objectius conservar la singularitat dels dos barris, mantenir-ne el teixit tradicional i facilitar-hi la construcció de nou habitatge assequible
El plenari del Consell Municipal ha aprovat provisionalment la modificació del Pla General Metropolità (MPGM) que té com a objectiu conservar la singularitat del Clot i el Camp de l’Arpa, mantenint el teixit tradicional i facilitant l’habitatge protegit. El document continua la seva tramitació cap a l’aprovació definitiva.
Fins a avui, la protecció patrimonial dels dos barris ha estat establerta pel Pla de Protecció de Patrimoni Arquitectònic, Històric i Artístic de Sant Martí, aprovat el 2000. Ara calia actualitzar la normativa per protegir finques i edificis tenint en compte aspectes vinculats al valor patrimonial i el caràcter dels barris, i definir noves mesures i condicions urbanístiques que fomentin nou habitatge protegit.
L’abril del 2022 es va començar a treballar en el nou document, que actualitza la normativa a tots dos barris per mantenir una vinculació i coherència clares, garantir que segueixin sent reconeixibles i conservin la identitat, i impulsar l’habitatge de protecció.
Protecció patrimonial i urbanística
L’MPGM posa en valor el paisatge, defineix una ordenació coherent amb la tipologia arquitectònica, afavoreix la rehabilitació i protegeix els edificis i conjunts rellevants que estaven afectats. S’hi inclouen les següents novetats:
- Conjunts patrimonials: Se’n proposen 12 de nous, es modifica 1, i es mantenen 4.
- Elements individuals: Se n’inclouen 26 de nous, se n’elimina 1, es modifiquen 4, i es mantenen 15.
En total, es proposen 188 noves parcel·les amb protecció patrimonial i s’arriba a un total de 242 parcel·les protegides.
A més, l’MPGM introdueix una sèrie de normes que determinen la protecció urbanística de diversos eixos, ambients i fronts tradicionals i amb interès patrimonial dels dos barris:
- Eixos tradicionals: com Freser, Rogent amb continuïtat amb Sèquia Comtal, Clot i Sant Joan de Malta.
- Ambients tradicionals: Besalú, Coll i Vehí, Joan de Peguera, Muntanya i Eterna Memòria, Nació, Puiggener, Rossend Nobas, Ruiz de Padrón, Vidiella, Xifré, i ptge. Catalunya.
- Fronts d’edificació tradicional: successions d’edificis amb una identitat constructiva.
Sobre un total de 2.664 parcel·les incorporades en l’àmbit de l’MPGM, es proposa la protecció de 839, un terç del total.
Impuls de l’habitatge de protecció
Un dels aspectes del nou planejament és la definició de mesures que afavoreixin l’obtenció d’habitatge públic en l’àmbit a llarg termini. Es combinen les següents mesures:
- Actuacions expropiatòries: L’MPGM qualifica vàries parcel·les de l’àmbit com a sòl destinat a habitatge protegit on ees podrien edificar 441 habitatges protegits.
- Qualificar d’habitatge protegit genèric les plantes baixes en què s’admeti el canvi d’ús i aplicació de la normativa vigent en matèria d’urbanisme. El document preveu restringir l’ús d’habitatge en planta baixa.
Per tant, el nou planejament urbanístic preveu un potencial a llarg termini d’uns 500 habitatges de protecció nous.
Revisió de les afectacions urbanístiques vigents
El document fa una revisió de les afectacions urbanístiques vigents i estableix una sèrie de criteris per a la desafectació que tenen a veure amb la relació de la peça amb el front, l’interès patrimonial i la consolidació de la peça i la presència de mitgeres en relació amb la façana. Així, les propostes principals de desafectació que s’inclouen són:
- Freser (entre ptge. Còrsega i Trinxant).
- Llagostera amb Historiador Maians.
- Degà Bahí.
- Trinxant (entre Freser i Ripollès).
- Aragó (entre Dos de Maig i Meridiana).
- Clot (entre Meridiana i Las Navas de Tolosa).
Mobilitat sostenible, més espais verds i equipaments, foment de les activitats i millores ambientals
El document també incideix en els següents aspectes:
- Mobilitat sostenible i jerarquitzada
- Augment d’uns 1.700 m2 en espais verds
- Augment de més de 7.400 m2 per a equipaments nous i reconeixement d’existents
- Reconeixement i foment de les activitats
- Millores ambientals
Un ampli procés participatiu
Per elaborar el nou planejament s’ha dut a terme un ampli procés participatiu que ha comptat amb l’assistència de 248 persones a títol individual i la participació de les principals entitats dels barris. S’han celebrat cinc trobades obertes a la ciutadania, cinc trobades sectorials per treballar àmbits com els equipaments, el patrimoni i l’habitatge, dues sessions de retorn i dues marxes exploratòries.
A més, s’ha establert una Comissió de Seguiment amb presència de l’AVV del Clot – Camp de l’Arpa, l’Ateneu del Clot, l’Orfeó Martinenc, la Federació d’Entitats i el Taller d’història del Clot i el Camp de l’Arpa, amb qui s’han celebrat tres reunions.