El mural del Besòs
Diversos centenars de fotografies que han ofert les veïnes i els veïns i de diversos arxius, construeixen una única imatge que mostra com és el barri en el seu conjunt
Tècnicament, aquest gran mural és un collage format per centenars i centenars de fotografies que composen la imatge del que és el barri des de la perspectiva urbanística. Les fotografies provenen en la seva majoria de l’àmbit privat, tot i que hi ha una part rellevant de retrats fets expressament per a l’obra.
El mural és a la paret lateral de l’Associació de Veïnes i Veïns El Besòs, una posició central que fa que moltes persones s’hi aturin per contemplar cada imatge i comentar la història que hi ha al seu darrere. Una dinàmica interactiva que genera, de nou, l’esperit de comunitat.
Hi ha tothom
El mural està elaborat amb fotografies cedides en la seva majoria pel propi veïnat en una iniciativa que evidencia que un projecte artístic pot, d’una banda, implicar i unir tot un barri, i de l’altra, donar un nou significat als espais públics.
S’han fet servir imatges del fons fotogràfic Alfred Matas Pericé dipositat a la Biblioteca Ramon d’Alòs – Moner, que va fer les primeres fotografies en color del barri en construcció, els anys 60 i 70. També n’hi ha d’Elisenda Ardevol, Pepa Bueno i Martin Fontbuena, que han copsat la vida de la zona abans de l’edificació quan tot eren camps i conreus.
L'essència és a l'interior
L’elaboració del mural va ser a càrrec del col·lectiu artístic La Matrioska, amb seu a Via Trajana. Es tracta d’un grup de diferents professionals audiovisuals amb un projecte d’arrel social, Arrelarte, pel qual creen murals de gran format que expliquen la història d’un barri a través de fotografies històriques, documents visuals d’arxius i retrats actuals del seu veïnat.