La pèrgola fotovoltaica
Convertida en una icona de la ciutat, aquesta megaestructura d’energia solar és com una mena d’escultura en equilibri que sembla que hagi de caure en qualsevol moment
Visible des de municipis a més de 30 quilòmetres de Barcelona, la pèrgola fotovoltaica del Fòrum és una enorme superestructura de 50 metres d’alçada en el punt més alt que, amb 112 metres de llarg i sostinguda en 4 pilars de formigó de diferents alçades i formes, té una superfície similar a la d’un camp de futbol.
L’estructura disposa de gairebé tres mil panells d’aprofitament de l’energia solar que cobreixen 3.400 metres quadrats amb 2.686 mòduls monocristal·lins d’isofotons, i per afavorir l’exposició al sol, està orientada i inclinada de forma que pugui captar el màxim de raigs. Pot generar 1.250 Kwh, cosa que equival a l’energia que necessiten unes 1.000 llars i que evita l’emissió de 440 tones de CO2 l’any en relació als mètodes de combustió.
Contribució al medi ambient
La idea de la seva construcció l’any 2004 en el projecte del Fòrum de les Cultures es va basar en l’esperit de sostenibilitat i aprofitament dels recursos naturals que caracteritza Barcelona, i es va considerar un símbol de l’ús de les energies renovables que havia de reflectir l’aposta per l’aprofitament dels recursos naturals.
Arquitectura que deixa empremta
Amb la funció de canalitzar la llum del sol i transformar-la en energia, és una de les centrals solars més importants d’Europa. Projectada pels arquitectes Elías Torres i J. A. Martínez Lapeña, es considera una gran obra d’enginyeria i un dels símbols més importants de la nova arquitectura a Barcelona que, a més, s’ha convertit en una icona del perfil del litral.