La plaça del 25N
Per iniciativa popular, un dels espais principals del barri no sols s’ha convertit en un epicentre de la vida social sinó que també és un espai de reivindicació feminista
Quan la factoria de la Compañía de Bebida Gaseosas (més coneguda com a COBEGA) es va establir en aquell espai gairebé al límit de Barcelona, poc es podia imaginar ningú que pocs anys després la ciutat l’engoliria i s’acabaria convertint en el barri viu i actiu que és ara.
El fet és que quan la fàbrica es va enderrocar l’entorn ja era plenament veïnal, i la urbanització s’havia de dedicar a habitatges i a serveis públics. És aleshores que va néixer una àmplia zona d’estada entre la rambla Guipúscoa i el carrer José Garrido al llarg del carrer Ca n’Oliva, una plaça ben central i prou concorreguda com per estar cridada a convertir-se de bon començament en un punt neuràlgic de la vida social, festiva i cultural del barri.
El 25N, per l’erradicació de les violències vers les dones
La plaça és un epicentre humà, i a través de la seva denominació ja marca caràcter. I és que a través d’una proposta plantejada per les entitats, s’ha convertit en un record a la diada del 25 de Novembre, el Dia Internacional per l’Erradicació de la Violència vers les Dones. Reivindicació i lluita social, en el cor d’un barri que, d’aquests aspectes, en fa bandera.
La salut comunitària a la vista de tothom
En la plaça domina la presència d’un llarg i colorista mural que va connectant una rere l’altra diferents escenes que aposten pel comerç just, la sostenibilitat i el respecte pel medi ambient. Es tracta de l’acció final de tot un treball que el 2022 va promoure la Taula de Salut Comunitària de la Verneda i la Pau i a través de la qual es va executar aquest mural com a recordatori de tot allò que sempre hem de tenir present.