La riera d'Horta
L’esplèndid mur de pedra del carrer Bonaventura Gispert protegia Can Mestres de les avingudes d’aigua que recollia la riera d’Horta en els episodis de pluja
Es tracta d’una de les antigues rieres del pla de Barcelona, que recollia les aigües dels múltiples torrents que davallaven de Collserola i de la muntanya Pelada. Entrava a Sant Martí de Provençals per la Sagrera, i en paral·lel al riu Besòs, desembocava al mar. Va perdre la seva funció en ser soterrada.
Actualment, en el seu primer tram a la Verneda i la Pau pren el nom de carrer Bonaventura Gispert. Es tracta d’un camí sorrenc caracteritzat per un llarguíssim mur de pedra, necessari pel fet que la llera era elevada sobre els terrenys. El mur protegia Can Mestres de les avingudes d’aigua i les conduïa cap a l’àmbit que actualment recorre la rambla de Prim.
Una rambla d’aigua
El sistema hidrogràfic de Barcelona estava format per múltiples torrents i rieres que baixaven de Collserola. Tots plegats regaven, abans de l'edificació massiva, espais on hi havia des de masies i explotacions agràries a bòbiles i indústries que requerien molta aigua.
El 2009 es va construir el dipòsit pluvial del parc de les Rieres d’Horta, un dels més grans de Barcelona. Evita les inundacions i aprofita l’aigua que recull, i de retop, permet gaudir del magnífic mur de pedra de Can Mestres.
El mur del carrer Bonaventura Gispert
La recollida i la conducció de l’aigua ha estat una obsessió històrica del desenvolupament ciutadà del pla de Barcelona, un espai del litoral en què Collserola ha abrigat i protegit la ciutat, i a més de subministrar-li prou aigua al llarg dels segles, també ha generat la creació d’un seguit d’infraestructures per conduir-les, i per protegir-se’n.