Les Cases Barates
Els polígons configurats per petites cases unifamiliars pertany a un corrent urbanístic que a començaments de segle passat va dominar el desenvolupament de les ciutats
El Patronato de la Habitación va dissenyar el 1927 quatre grups de Cases Barates, i el de Milans del Bosch es va definir en aquesta àrea de la riba del Besòs, aleshores part de Santa Coloma. L’ús del sol era agrícola, tot i que vint anys abans ja s’hi havien establert Can Sala i la fàbrica Sanchís.
El 1929 s’hi van fer 781 cases unifamiliars d’uns 50 metres quadrats, totes amb tres dormitoris, una cuina menjador, i un petit pati posterior amb lavabo i safareig. Els acabats eren senzills: terra de ciment, parets amb tons clars, portes i finestres de fusta, sostres d’encanyissat i guix, i instal·lacions d’aigua i llum a la vista.
Va arribar a acollir unes 3.000 persones, i la justesa de l’espai va afavorir que el veïnat fes dels carrers una part essencial dels habitatges, que es van convertir en el punt de trobada diari.
Museu d’Història
L’equipament "Les Cases Barates del Bon Pastor" és un centre d'interpretació de la història de l’habitatge a Barcelona durant el segle XX. La museïtzació de 10 habitatges de l’illa situada entre els carrers Biosca, Tell i Granadella, permet copsar la realitat del moment.
Un barri fet amb les mans
Tot i que la titularitat era enterament pública, un cop lliurats els habitatges les persones que hi vivien havien de fer-se càrrec de qualsevol tipus de manteniment, i tant va ser així que encara són visibles nombrosos vestigis d’arquitectura popular feta per mans de persones en què el principal objectiu era subsistir.