Els barris de Sant Martí commemoren de la Diada amb so de cobla

29/08/2024 - 09:17 h

L'acte commemoratiu de la Diada Nacional tindrà lloc dilluns 9 de setembre a la tarda en un acte festiu a la pl. Valentí Almirall en què hi intervindrà la cobla Mediterrània

El Districte de Sant Martí commemora la Diada Nacional de Catalunya amb un acte festiu que tindrà lloc dilluns 9 de setembre a les 18 h a la pl. Valentí Almirall, davant la seu del Districte, en què la música de cobla serà protagonista.

L’acte comptarà amb la participació de la cobla Mediterrrània, que executarà dues parts ben diferenciades. En una primera part, la cobla interpretarà 5 peces de concert amb un fil conductor davant d’un públic que podrà gaudir-ne assegut. Aquesta part donarà pas a la intervenció institucional protagonitzada pel president del Consell, Im. Sr. Víctor Martí i el regidor del Districte, Im. Sr. David Escudé, i clourà amb el cant de Els segadors. La segona part, ja sense cadires a plaça, constarà d’una ballada popular.

Concert
Per tu ploro (Pep Ventura, 1872)
Dalt les Gavarres (Juli Garreta, 1900)
Roses del brull (Joaquim Serra, 1953)
Colometa (Ricard Viladesau, 1985
Xàldigues (Jesús Ventura, 2019)

Parlament institucional
Els segadors (Arr. Josep Serra)

Ballada
Aires de Tona (Carles Raya)
Essència de de dones (Mercè Navarro)
Diada d’or (Joan Jordi Beumala)
Lo pont penjant (Lluís Alcalà)
Sant Llorenç Gran Reserva (Pitu Chamorro)
La flama de la sardana (Tomàs Gil Membrado)

La commemoració de la Diada de Catalunya a Sant Martí continua amb el model festiu encetat l’any passat, en què hi va intervenir la cobla Marinada.

Tradició commemorativa a Sant Martí

El Districte de Sant Martí ha comemorat la Diada a través de diversos models. Durant el darrer mandat, la commemoració va fer un cicle en què va recórrer perimetralment el Districte a través els diferents barris a través de l’itinerari que van dibuixar-hi les visions de les entitats memorialistes del Districte.

Més enllà d’aquest recorregut geogràfic, durant el mandat anterior havia tingut lloc un cicle de trobades de reflexió, adients als moments socials que s’han viscut en aquest període. Durant el present mandat el Districte ha iniciat una nova manera de commemorar la Diada Nacional a través de la cultura populr.

Les persones ponents de les darreres edicions de la commemoració han estat les següents:

  • Jordi Fossas, en nom de l’Arxiu Històric del Poblenou, va recordar la celebració de la Diada de 1977 des de la perspectiva poblenovina.
  • Mateu Lucas, membre del Taller d’Història del Clot – Camp de l’Arpa (finalment substituït per Joan Àngel Frigola), amb una xerrada divulgativa sobre la celebració de la Diada als barris del Clot i del Camp de l’Arpa (6 de setembre del 2021).
  • Antoni Santos, del Centre d’Estudis de Sant Martí de Provençals, amb una reflexió personal sobre l’actualitat de Catalunya (8 de setembre de 2020).
  • José Ángel Borlán, historiador i periodista, membre de la Societat d’Estudis de la Verneda de Sant Martí, amb “La recuperació de la Diada de Catalunya a la Verneda de Sant Martí” (5 de setembre de 2019).
  • Dolors Sabater, professora i regidora de l’Ajuntament de Badalona, amb “Fet nacional i consciència social: va per barris?” (7 de setembre de 2018).
  • Jordi Amat, escriptor i assagista, amb “L’epíleg del Procés?” (6 de setembre de 2017).
  • Arcadi Oliveres, economista, amb “La Marxa de la Llibertat, 40 anys” (9 de setembre de 2016).
  • Paola Lo Cascio, historiadora, amb “El país de tothom. El catalanisme als barris i a les institucions, 1975 – 2015” (9 de setembre de 2015).