Francisco Ibáñez, Medalla d’Or al Mèrit Cultural de la ciutat de Barcelona
L'espai escollit per a l'homenatge ha estat la Biblioteca Gabriel García Márquez, un equipament que té una significació especial pel fet que disposa d'un fons dedicat a la seva obra
La dona de Francisco Ibáñez, Remedios Solera, i la seva filla, Núria Ibáñez, han recollit la Medalla d’Or al Mèrit Cultural atorgada al prolífic dibuixant pel Consell Municipal en reconeixement de la seva llarga trajectòria com a historietista i creador de sèries de còmics com Mortadel·lo i Filemó, 13, Rue del Percebe, Rompetechos o El botones Sacarino, entre d’altres.
Tot i que la distinció va ser atorgada el febrer de 2023 en vida de l’homenatjat, la cerimònia ha tingut lloc a títol pòstum atès que, malauradament, el gran ninotaire veí de Sant Martí de Provençals ens va deixar el mes de juliol.
L’acte de lliurament de la Medalla, conduït per l’actor Carlos Areces, va tenir lloc el 4 d’octubre a la Biblioteca Gabriel García Márquez. L’espai escollit per a l’homenatge té una significació especial, ja que disposa d’un fons dedicat a l’obra d’Ibáñez, que era veí del barri de Sant Martí de Provençals, i va assistir a la inauguració de l’equipament.
El divulgador de tebeos, Toni Guiral; el dibuixant, José Luis Martín; i la directora literària de Bruguera i de B de blok, Isabel Sbert, van ser els encarregats de fer una glossa a la figura del dibuixant.
El ninotaire que tohom estimem
Francisco Ibáñez Talavera (1936-2023) ha estat un referent del món del còmic i de l’humor gràfic del país. Des de ben petit va desenvolupar un talent artístic innat i dibuixava sense parar personatges dels tebeos de l’època, com Roberto Alcázar y Pedrín o El guerrero del antifaz. Amb 16 anys va publicar la primera tira còmica a la revista Nicolás, de l’Editorial Cliper, i als anys cinquanta va compaginar la col·laboració amb diferents revistes, com Lilliput, La Risa o Paseo Infantil, amb una feina al Banc Espanyol de Crèdit, fins que el 1957 va ser contractat per una editorial gran, Bruguera.
A l’editorial, ubicada al barri del Coll, Ibáñez va treballar amb altres grans historietistes, com Peñarroya o Escobar. Al llarg de més de seixanta anys de trajectòria, Ibáñez va crear una infinitat de personatges inoblidables, com els inquilins de 13, Rue del Percebe, els matossers Pepe Gotera i l’Otilio, o els bandarres Chicha, Tato i Clodoveo. Però les missions de la parella d’agents secrets de la TIA Mortadel·lo i Filemó són potser les que l’han fet més conegut arreu. Sobre aquests dos detectius s’han publicat 220 llibres, l’últim de la sèrie, Mortadelo y Filemón: Mundial de Baloncesto 2023, es va publicar aquest estiu.