Homenatge a la poetessa xilena Gabriela Mistral
L'acte, que s'emmarca en la commemoració del Dia Nacional de Gabriela Mistral a Xile, tindrà lloc el 7 d’abril a la plaça del Clot que porta el seu nom
Gabriela Mistral. Fotografia de la biblioteca virtual Miguel de Cervantes
Diumenge 7 d’abril es commemora per primera vegada el Dia Nacional de Gabriela Mistral a Xile, i la Cooperativa La Raíz, a través del projecte Exiliats, se suma a l’efemèride organitzant un acte d’homenatge a la poetessa, premi Nobel de literatura el 1945. L’acte tindrà lloc a la plaça Gabriela Mistral, al Clot, a les 12 h.
En l’homenatge hi intervindran Germán Berguer, agregat cultural de l’ambaixada de Xile, Beatriz Silva, diputada del Parlament de Catalunya, i Jaime Ferraz, consol de Xile a Barcelona. L’acadèmica de la UAB i escriptora Francisca Montiel farà un repàs a l’epistolari de Mistral amb republicanes a l’exili, i Carlos Carroza, coordinador del projecte Exiliats, parlarà de la figura de Mistral i presentarà el compromís ciutadà per a la instal·lació d’un monument a la poetessa a Barcelona. La part artística serà a càrrec de la música de Tamy Silva, l’actriu Fresia Moraga, i la dansa de Melissa Maturana.
Dia Nacional de Gabriela Mistral
El govern xilè ha declarat el 7 d’abril com el Dia Nacional de Gabriela Mistral per realçar la figura i obra de la premi Nobel, tant al país com al món. Atesa la vinculació de la poetessa amb Barcelona, la Cooperativa La Raíz i el projecte Exiliats han volgut traslladar la commemoració per posar en valor la presència de la Mistral a Catalunya. La data commemora el dia del seu naixement, enguany fa 135 anys, en un moment en què s’escau també el 79è aniversari del Premi Nobel i el 92è de l’inici de la seva carrera consolar.
El primer Nobel a la literatura iberoamericana
Gabriela Mistral és el pseudònim que va utilitzar Lucila de María del Perpetuo Socorro Godoy Alcayaga en el món literari. Nascuda el 7 d’abril de 1889, durant la seva joventut va col·laborar en diversos diaris xilens mentre exercia de mestra i de directora de diferents escoles del país. Durant els anys 30 i 40, Mistral va residir a diferents països com a consolessa xilena, i a la dècada dels 50 es va establir a Nova York, on va morir el 1957.
Amb la seva primera obra, Sonetos de la muerte, ja va guanyar els Jocs Florals de Xile l’any 1914. Això va obrir una exitosa carrera literària que va arribar al punt àlgid el 1945 en rebre el premi Nobel de literatura, amb què va esdevenir la primera persona llatinoamericana guardonada amb el Nobel en aquest camp i la segona en guanyar un Nobel en qualsevol categoria. El 1951 li va ser concedit el Premi Nacional de Literatura de Xile.
Amb antecedents familiars situats al País Basc, el 1925 l’autora va iniciar la seva vinculació amb Catalunya amb viatges a Barcelona i Mallorca. El 1927 va adoptar Juan Miguel Pablo Godoy Mendoza, nascut a Barcelona el 1925 i conegut com a Yin Yin. El 1933 va començar la seva carrera consolar a Madrid, on va arribar per Barcelona per publicar, poc després, Recado Catalán, i el 1938 va publicar a Buenos Aires el llibre Tala, que conté el poema Recado para la Residencia de señoritas de Pedralbes. El 1967 l’editorial Pomaire de Barcelona va publicar a títol póstum El Poema de Chile.