Memòria al Camp de la Bota per les persones afusellades pel franquisme

15/02/2019 - 08:20 h

Memòria. Un mur a la plaça del Fòrum recordarà amb noms i cognoms les 1.706 persones executades pel franquisme entre el 1939 i el 1952

Actualment, les restes del parapet es troben submergides sota l’aigua, però el record de les víctimes de la repressió franquista tornarà a surar amb una doble actuació de l’artista Francesc Abad: un memorial a la plaça del Fòrum amb els noms de totes elles i l’exposició “Camp de la Bota”, al Muhba.

Un total de 1.706 persones van ser afusellades pel franquisme a Barcelona des del final de la Guerra Civil fins al 1952. Alguns van ser executats al castell de Montjuïc, d’altres a la presó Model, però la majoria d’aquestes persones, més de 1.600, van morir al parapet del Camp de la Bota, a peu de platja i on ara hi ha el Fòrum.

Ara, el record de les víctimes de la repressió franquista tornarà a surar amb una doble actuació de l’artista Francesc Abad: un mural i una exposició.

Mural: El parapet de les executades i executats 1939-1952

El record de les víctimes de la repressió franquista tornarà a ser visible amb el Parapet de les executades i executats 1939-1952, un gran mur de 55 metres de llargada i 3,5 d’alçada, semblant al mur davant del qual van tenir lloc els afusellaments.

Acte inaugural
El parapet de les executades i executats 1939-1952
24 de febrer a les 12 h
A la plaça del Fòrum

És obra de l’artista Francesc Abad i hi té inscrits els noms i cognoms de les 1.706 persones afusellades, segons consta en la documentació extreta dels consells de guerra sumaríssims, gràcies a la recerca efectuada per l’Arxiu Nacional de Catalunya.

Es farà un acte ciutadà que inclourà les actuacions d’Andrea Motis, Rusó Sala, Sabor de Gràcia i Brodas Bros, a més dels parlaments institucionals i una ofrena floral. El mateix dia s’instal·larà a la plaça del Fòrum un faristol informatiu que explicarà els fets.

Exposició: “El Camp de la Bota”

A més el MUHBA, Museu d’Història de Barcelona, presenta l’exposició “El Camp de la Bota”, de l’artista Francesc Abad, un projecte en procés de creació sobre el llegat del passat que es basa en les execucions que va ordenar la dictadura franquista i que van tenir lloc al Camp de la Bota.

Exposició
“El Camp de la Bota”
Inauguració: 22 de febrer, a les 19 h
Dates: del 22 de febrer i fins al 17 de març
Capella de Santa Àgata (Pl. del Rei)

Una primera edició de l’exposició, que va rebre el premi Ciutat de Barcelona d’Arts Plàstiques 2004, va poder-se veure en diferents sales d’exposicions i museus de les comarques de Barcelona.

L’exposició és promoguda per Programes de Memòria de l’Ajuntament de Barcelona, concretament pel programa “Aparta la indiferència”. Està organitzada pel Museu d’Història de Barcelona, l’Institut de Cultura, l’Ajuntament de Barcelona, amb la col·laboració del Museu d’Art Contemporani de Barcelona (MACBA).

Commemoració dels 80 anys de l’entrada de les tropes franquistes

L’acció se celebra coincidint amb la commemoració dels vuitanta anys de l’entrada de les tropes franquistes a la ciutat, l’any 1939 —moment en què va començar la repressió sistemàtica i les execucions injustes perpetrades pel franquisme— i se suma a les altres iniciatives com la retirada de medalles a personalitats franquistes o la commemoració dels bombardeigs sobre població civil portats a terme per l’aviació franquista.

Qui eren les persones afusellades?

Entre les 1.706 persones executades hi havia persones que van lluitar per la democràcia i la llibertat: homes i dones pertanyents als moviments sindicals o socials, cooperativistes, persones que havien participat en la defensa armada de la república o que havien participat en les institucions republicanes.

Les darreres execucions al Camp de la Bota van tenir lloc el 14 de març de 1952, coincidint amb la celebració del Congrés Eucarístic, que juntament amb el reconeixement del règim franquista per la UNESCO, pretenien blanquejar la imatge del règim franquista als ulls del món. Tot i que amb menys intensitat, es van continuar practicant execucions fins al 1975.

Àlbum de les fotografies de l’acte