Diversos espais públics dels barris de Sant Martí estrenen denominació

La majoria de les noves denominacions corresponen a dones que han tingut especial rellevància en els àmbits polític, cultural, científic o veïnal.

Plaça de Rosalind Franklin
28/02/2023 - 16:42 h - Memòria democràtica Districte Sant Martí

La Ponència del Nomenclàtor ha donat el vistiplau a nou noves denominacions d’espais públics de Sant Martí, entre les quals, hi ha sis noves places i carrers amb nom de dona. Durant els mesos de març i abril, se celebren diferents actes per descobrir-ne les plaques.

Carrer Lola Iturbe Arizcuren
Entre la rbla. Guipúscoa i el c. José Garrido Gámez, a la Verneda i la Pau.
Divendres 10 de març, a les 18 h.
Lola Iturbe Arizcuren (1902 – 1990) va ser activista anarquista durant la Segona República i maqui de la Resistència a l’ocupació nazi de França.

Carrer Gretel Ammann Martínez
Entre la rbla. Guipúscoa i el c. Binéfar, a la Verneda i la Pau.
Divendres 10 de març, a les 18 h.
Gretel Ammann Martínez (1947 – 2000) va ser una filòsofa, activista feminista i assagista, perseguida pel seu lesbianisme.

Placeta de l’Oca
Cruïlla dels carrers Enamorats, Rogent, València i Corunya, al barri del Camp de l’Arpa del Clot.
Dissabte 11 de març, a les 12 h.
Es proposa aquesta denominació perquè és la manera popular amb què el veïnat es refereix a la font que s’ubica en aquest espai, un dels punts de trobada més concorreguts d’aquest molt transitat àmbit del barri. Durant l’acte, l’Eix Clot dinamitzarà un taller infantil de dibuix i d’imans de nevera. Amb la presència de Foment Martinenc i la Formiga Martinenca.

Plaça Margarita Brender Rubira
Espai entre els c. Freser, Trinxant i Indústria, al Camp de l’Arpa del Clot
Divendres 17 de març, a les 17 h
Margarita Brender Rubira (1919 – 2020) va estudiar arquitectura a Romania i l’any 1962 l’Escola Tècnica Superior de Barcelona li va convalidar la titulació, esdevenint la primera dona arquitecta a Catalunya. Durant molts anys, va ser l’única dona que exercia la professió a la província de Barcelona.

Plaça de les Treballadores i Treballadors de Macosa
Parc de Diagonal Mar, davant de la plaça Ramon Calsina i dels carrers Ramon Turró i Selva de Mar, al barri de Diagonal Mar i el Front Marítim del Poblenou.
Divendres 24 de març, a les 11.30 h
Dedicada als i les treballadores de l’empresa Macosa, metal·lúrgica que va funcionar durant 150 anys al Poblenou, per les seves lluites al servei de la transformació social.

Placeta de la Laminació
Entre els carrers Llull, Provençals, Selva de Mar i Ramon Turró, al barri de Diagonal Mar i el Front Marítim del Poblenou.
Divendres 24 de març, a les 11.30 h
Denominació adoptada per l’antic complex industrial de Macosa – Can Girona.

Plaça Rosalind Franklin
Espai annex a l’escola La Pau, al final del ptge. Xavier Llorens, a la Verneda i la Pau
Dimarts 28 de març, a les 11 h
Rosalind Franklin (1908 – 1958) va ser química i cristal·lògrafa britànica, una de les investigadores clau per a la comprensió de les estructures moleculars de l’ADN.

Plaça Carmen Balcells Segalà
Al carrer Concili de Trento, entre els carrers Selva de Mar i Treball, a Sant Martí de Provençals
Divendres 31 de març, a les 17 h
Carmen Balcells Segalà (1930 – 2015) va representar fins a sis Premis Nobel (Gabriel García Márquez, Mario Vargas Llosa, Miguel Ángel Asturias, Camilo José Cela, Vicente Aleixandre i Pablo Neruda) i se la considera un personatge clau del boom de la literatura llatinoamericana de la segona meitat del segle XX.

Plaça Lolita Torrentó i Prim
Espai a l’av. Meridiana, entre els carrers Degà Bahí i Trinxant, al Camp de l’Arpa del Clot
Dissabte 1 d’abril, a les 12 h
Lolia Torrentó i Prim (1918 – 2001) va ser cantant professional d’òpera i va actuar en escenaris de tot el món. Molt arrelada a Sant Martí, va col·laborar en tot moment en l’activitat musical del barri, contribuint a la difusió del cant en tertúlies i reunions, així com en l’impuls de l’activitat de la sarsuela de la Formiga Martinenca.

La feminització de la ciutat, una aposta municipal

La presència de dones al nomenclàtor de Barcelona continua sent ínfima i les representades són majoritàriament en qualitat de propietàries de terres, santes, nobles i relacionades amb la monarquia, fet que explica clarament que són els homes privilegiats els que han hegemonitzat el relat de construcció de la ciutat.

Per aquest motiu, el Govern municipal està duent a terme una ferma aposta per donar prioritat als noms femenins. La Regidoria de Memòria Democràtica ha mostrat el seu clar compromís per mirar de revertir el desequilibri i la poca presència de noms de dona i noms populars.

Ponència del Nomenclàtor

La Ponència del Nomenclàtor és l’òrgan de l’Ajuntament de Barcelona encarregat de la denominació dels carrers, places, jardins i tot l’espai públic de la ciutat. L’informe favorable de la Ponència és un tràmit imprescindible per fer efectiva la denominació d’un espai públic, impulsada pel teixit social o qualsevol agent.