Obre portes el nou menjador social i solidari Gregal
El nou menjador social i solidari Gregal estrena instal·lacions, àmplies i professionalitzades, per oferir més de 250 àpats diaris a persones en situació de vulnerabilitat. Pla de Barris 2016-2020 ha invertit més d'un milió d'euros per impulsar-ne la transformació.
El nou menjador social i solidari Gregal ha començat a funcionar aquest dilluns al local de rambla de Prim 74-76. Ho fa amb les instal·lacions totalment renovades i amb l’objectiu de convertir-se en un equipament de referència al barri del Besòs i el Maresme.
Per celebrar l’inici de la nova etapa, dissabte es va celebrar l’acte inaugural amb un programa d’activitats obert al barri en el qual hi van participar els protagonistes de la històrica cooperativa Gregal, veïnat i representats de l’administració que han impulsat el projecte de futur de Gregal.
Més de 250 àpats diaris
La renovació de la cuina, la sala del menjador amb capacitat per a una seixantena de persones i la formació dels treballadors i treballadores, permetrà oferir més de 250 àpats diaris a persones en situació de vulnerabilitat mitjançant el conveni de col·laboració amb l’àrea de Drets Socials de l’Ajuntament. També tindrà servei de carmanyola, una pràctica adoptada durant la pandèmia de coronavirus i durant el temps que el menjador ha estat tancat degut a les reformes.
Un equipament obert al barri
El local que obre portes aquest mes de març és la seu de la cooperativa Gregal i el magatzem del menjador. Però amb l’objectiu de superar el model clàssic de menjador social, la segona edició del Pla de Barris entoma també la reforma del local de la cooperativa al carrer de la rambla de Prim 22-24, on es va crear inicialment el menjador l’any 2012.
S’hi habilitaran aules de formació i altres serveis oberts tant als usuaris del menjador social com al veïnat i entitats del barri per tal d’engegar projectes d’inserció laboral i social a través de Barcelona Activa.
A banda, Gregal és un dels projectes que l’Ajuntament de Barcelona ha seleccionat per constituir l’anomenada xarxa d’Espais Alimenta que impulsa un nou model d’alimentació social a la ciutat basat en garantir l’accés a una alimentació saludable, sostenible i de proximitat
La cooperativa Gregal
Des de l’inici, la Cooperativa Gregal ha militat per la millora del barri i la dignificació de la vida de les persones que l’habiten. Per posar en valor el seu paper en la construcció col·lectiva i comunitària del barri, des de Pla de Barris s’ha impulsat la recuperació i conservació de la memòria popular de la cooperativa a través de tres vies: la creació del web Memòries de Gregal, creat per Observatori de la Vida Quotidiana, la realització d’un mural a la façana lateral del menjador fet per l’artista Rock Blackblock i la publicació d’un documental sobre la història de Gregal que veurà la llum en les properes setmanes.