Els refugis de biodiversitat són eines molt importants en entorns urbans, especialment en ciutats denses com Barcelona, i esdevenen zones imprescindibles per reconèixer i vetllar pels valors de la flora i la fauna a la ciutat.
Concretament, un refugi de biodiversitat és un espai de creació humana que potencia la presència de plantes amb flors i fruits. És un espai de refugi, alimentació i nidificació d’animals com papallones i altres insectes pol·linitzadors, rèptils, aus i mamífers.
A Barcelona n’hi ha cinc: a Ca l’Alier, a la plaça de les Glòries, al Parc de Joan Miró, als Jardins de Valent Petit i als Jardins dels Doctor Pla i Armengol. Ara, s’hi suma un nou espai: el Parc de Diagonal Mar, el qual destaca per la seva riquesa animal i vegetal.
El nou refugi de biodiversitat del Parc de Diagonal Mar
Aquest gran parc del barri de Diagonal Mar i el Front Marítim del Poblenou és un espai creat específicament per potenciar la presència de plantes amb flors i fruits. Esdevé doncs un espai de refugi, alimentació i nidificació d’ocells i altres animals diversos com papallones i altres insectes pol·linitzadors, rèptils i petits mamífers.
Al parc hi abunden espècies vegetals, com el lliri groc i el jonc menut, a més d’altres plantes flotants, com el nenúfar blanc. També hi ha altres espècies a terra, com l’àlber i el pollancre; espècies d’arbustos, com el gatell i el tamariu africà; i plantes pròpies d’ambients humits, com el jonc.
Aquesta riquesa animal i vegetal converteix el parc en un refugi important dins la ciutat. A més, el parc compta amb estructures i hàbitats per afavorir la presència de fauna, com ara un refugi d’abelles, menjadores per a ocells, caixes niu i rampes a la zona del llac.
Un dels parcs amb més espècies d’aus de Barcelona
Concretament s’hi han detectat 150 espècies diferents d’aus. Són ocells que s’aturen al parc a descansar durant els viatges migratoris, que es reprodueixen en aquest espai o que hi hivernen, com el mosquiter comú, el rossinyol bord, la gavina corsa i la gavina capnegre.
També hi habiten aus aquàtiques sedentàries com l’esplugabous, el bernat pescaire i el martinet blanc. Alhora hi trobem exemplars d’oca vulgar, ànec collverd i polla d’aigua. D’altra banda, el parc compta amb una bassa temporal que gràcies a la naturalització acull insectes invertebrats.
Els gossos continuen tenint el seu espai al parc
Les zones que acullen un refugi de biodiversitat són d’especial protecció. Per tant, cal una cura especial per part de tota la ciutadania per preservar les espècies vegetals i animals que exerceixen una funció única a la ciutat i, especialment, en l’època de reproducció d’aquestes espècies.
A partir del 19 d’abril, els gossos no podran accedir a les zones delimitades amb tancament però podran continuar utilitzant les zones que no inclouen pròpiament el refugi de biodiversitat així com l’àrea de gossos que hi ha a l’interior, de 1.000 m2.
De la superfície total del Parc de Diagonal Mar, 134.331 m2, un 56,8% és l’àrea protegida, sense accés per a gossos i la resta del parc, el 42,23%, els gossos hi poden passejar lligats, tal i com queda establert en l’ordenança municipal.
Per informar dels nous usos del parc, l’Ajuntament instal·larà material informatiu perquè la ciutadania pugui conèixer les característiques del refugi de biodiversitat i la importància de seguir unes normes específiques, com per exemple no donar menjar als animals del parc ni alliberar espècies animals com tortugues o peixos.
A més, ha desplegat informadors i informadores en horari de matí i de tarda que restaran al parc els pròxims dies, per reforçar la informació a la ciutadania en general i als responsables de gossos que passegen a la zona.
Actualment, Barcelona compta amb més de 100 àrees per a gossos, gairebé la meitat de les quals són àrees d’esbarjo d’unes dimensions mitjanes, que oscil·len entre els 300 i els 400 m2.